...maar het klopt dat bij elke grafiek het oppervlak onder een grafiek gelijk is aan het product van wat langs de assen uitstaat. Voor een v,t diagram is dat de afstand (s = vt).
Voor m,a is de grootheid een kracht. Alleen: welke kracht? Het zegt wat weinig want in tegenstelling tot een afstand (optellen van steeds stukjes weg v Δt) kun je een kracht niet optellen ( m Δa of a Δm of zelfs ΔmΔa): het is voor elk punt op de grafiek de waarden die erbij horen: die m en die a. Samen de kracht F voor die massa en versnelling. Een ander punt in de grafiek heeft een andere combinatie van m en a die een kracht geven.
Eenzelfde probleem heb je bij een U,I diagram. Voor elk punt geldt dat bij die U en I er een vermogen P = UI geldt. Het oppervlak onder de grafiek heeft ook de grootheid vermogen, maar welk vermogen?
De raaklijn aan de grafiek bij m,a hangt af van wat langs de X en Y as uitgezet wordt.
Het kan zijn

(m verticaal, a horizontaal) en dat zou de verandering van de massa zijn als je de versnelling wat verandert. In het raakpunt kun je de kracht berekenen (F=ma) en betekent dat bij die kracht, een andere versnelling zal ontstaan als de massa verandert.
En bij

(a vertikaal, m horizontaal) geeft aan hoe de versnelling verandert als de massa verandert.
Een raaklijn in een punt (waar een kracht F=ma bij hoort) geeft het aan hoe bij gelijkblijvende kracht de versnelling verandert als je de massa verandert.
In beide gevallen van raaklijn zegt het alleen iets voor die kracht in dat raakpunt. Want een stukje terug of verder op de grafiek is er een andere combinatie van m en a en daarmee een andere kracht F.