grafiek versnelling en massa

;) stelde deze vraag op 18 mei 2022 om 21:48.

 Ik vroeg me af of de oppervlakte of de raaklijn van een a,m-diagram een natuurkundige betekenis heeft? Ik zat te denken aan kracht, omdat je dat kan uitrekenen met F = m x a, dus dat de oppervlakte onder een a, m-diagram de kracht betekent. Kan iemand bevestigen of dit juist is en zoniet het verder willen uitleggen? Alvast bedankt!

Reacties

Jan van de Velde op 18 mei 2022 om 22:27

;)

 Ik zat te denken aan kracht, omdat je dat kan uitrekenen met F = m x a, dus dat de oppervlakte onder een a, m-diagram de kracht betekent. 

 dag Knipoog,

dan pak je een ruitjespapier
dan bedenk je een handige kracht om mee te rekenen, bijv 24 N 
dan teken je een grafiek met een m-as van 24 kg en een a-as van 24 m/s² .
dan teken je de bijbehorende m/a grafiek
en dan maar hokjes tellen....

Groet, Jan

Jan van de Velde op 18 mei 2022 om 22:38

Theo de Klerk op 19 mei 2022 om 01:39
...maar het klopt dat bij elke grafiek het oppervlak onder een grafiek gelijk is aan het product van wat langs de assen uitstaat. Voor een v,t diagram is dat de afstand (s = vt).
Voor m,a is de grootheid een kracht. Alleen: welke kracht? Het zegt wat weinig want in tegenstelling tot een afstand (optellen van steeds stukjes weg v Δt) kun je een kracht niet optellen ( m Δa of a Δm of zelfs ΔmΔa): het is voor elk punt op de grafiek de waarden die erbij horen: die m en die a. Samen de kracht F voor die massa en versnelling. Een ander punt in de grafiek heeft een andere combinatie van m en a die een kracht geven. 
Eenzelfde probleem heb je bij een U,I diagram. Voor elk punt geldt dat bij die U en I er een vermogen P = UI geldt. Het oppervlak onder de grafiek heeft ook de grootheid vermogen, maar welk vermogen?

De raaklijn aan de grafiek bij m,a hangt af van wat langs de X en Y as uitgezet wordt.
Het kan zijn  (m verticaal, a horizontaal) en dat zou de verandering van de massa zijn als je de versnelling wat verandert. In het raakpunt kun je de kracht berekenen (F=ma) en betekent dat bij die kracht, een andere versnelling zal ontstaan als de massa verandert.

En bij  (a vertikaal, m horizontaal) geeft aan hoe de versnelling verandert als de massa verandert.
Een raaklijn in een punt (waar een kracht F=ma bij hoort) geeft het aan hoe bij gelijkblijvende kracht de versnelling verandert als je de massa verandert.

In beide gevallen van raaklijn zegt het alleen iets voor die kracht in dat raakpunt. Want een stukje terug of verder op de grafiek is er een andere combinatie van m en a en daarmee een andere kracht F.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)