Lens

Blijd semantha stelde deze vraag op 17 mei 2022 om 17:56.


 

Reacties

Blijd semantha op 17 mei 2022 om 17:57
Hallo kan iemand mij helpen hoe ik verder moet en als ik goed op weg ben?
Groet, Semantha dank u❤
Jan van de Velde op 17 mei 2022 om 20:15
dag Semantha,

dit gaat helaas bij die tweede lens grotendeels mis. 
De lichtstraal die van het eerste beeld evenwijdig aan de hoofdas naar de tweede lens gaat zal inderdaat na de tweede lens door het brandpunt daarvan gaan. Dat is één bruikbare constructiestraal om aan dat tweede beeld te komen. 
Maar van die andere lichtstraal die jij schuin vanaf B' doortekent naar de tweede lens is niet zomaar te voorspellen wat die gaat doen. Maar in geen geval zal die breken naar dat brandpunt. Dat is voorbehouden aan lichtstralen die evenwijdig aan de hoofdas lopen.

Zoek dus een andere bruikbare constructiestraal. 

Groet, Jan
Jan van de Velde op 17 mei 2022 om 20:28

Jan van de Velde

Zoek dus een andere bruikbare constructiestraal. 

 Om duidelijker te maken wat ik bedoel, die constructiestralen zijn er drie uit vele miljarden lichtstralen die uit een punt op een lens kunnen vallen. 
Wat ál die vele miljarden lichtstralen gemeen hebben is dat ze in een beeldpunt terecht zullen komen, en daarvandaan weer verder zullen gaan.Maar alleen met geldige constructiestralen kun je bepalen waar dat beeldpunt komt te liggen. En dat zal dus eerst moeten gebeuren voor je die andere miljard ook kunt gaan tekenen. Eén van die stralen had je al en heb ik ook lila gemaakt. 
Zoek nog minstens één andere...

en nog een wat algemenere tip: Koop een schrift met centimeterruitjes. Dat werkt veel overzichtelijker en netter bij dit soort hoofdstukken met veel tekenwerk (licht, krachten) maar ook bij andere onderwerpen, bijvoorbeeld om grafieken en dergelijke te tekenen. 

groet, janPlaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)