Lenzenformule en nabijheidspunt

Kees stelde deze vraag op 10 mei 2022 om 11:36.

 Beste, 

a) Sebastiaan is bijziend. De sterkte van zijn bril is -2,0 dpt, dit is voor hem de juiste bril. Zijn nabijheidspunt is 25 centimeter. Bereken waar zijn verte- en nabijheidspunt ligt wanneer hij GEEN bril op heeft. 
b) Sebastiaan zet een leesbril op over zijn normale bril heen. Hierdoor komt zijn nabijheidspunt op 12 centimeter te liggen. Bereken hoe sterk deze leesbril is. 
c) Als Sebastiaan zijn bril is vergeten kan hij met behulp van een simpel trucje als het nodig is dingen nog behoorlijk scherp zien. Als het ware creert hij een diafragma door door een klein gaatje te kijken wordt alles een stuk scherper op zijn netvlies. Laat dit met een constructie van lichtstralen zien in een tekenening. 

Wij moeten als experiment deze opgaves maken, zonder de bijbehorende stof te weten. Echter lopen we compleet vast, al bij de eerste opgave. Zou iemand ons kunnen helpen door de stof uit te leggen, of de antwoorden te geven. 

Groetjes, 





Reacties

Theo de Klerk op 10 mei 2022 om 11:56
> Wij moeten als experiment deze opgaves maken
Raar experiment. Tenzij de opdracht is "zoek zelf eens wat uit zonder dat het eerst voorgekauwd is". En dat opzoeken moet je dan eens doen.

>Zou iemand ons kunnen helpen door de stof uit te leggen
Je zou kunnen beginnen het boek eens door te nemen of op internet informatie over bij/ver/oudziend te verzamelen. En anders de leraar eens te benaderen: hij moet het kunnen uitleggen.
Hier een heel hoofdstuk over optica te herhalen wat je overal kunt nazoeken lijkt een beetje zinloos.
Jaap op 10 mei 2022 om 11:58
Dag Kees,
Uitleg van de benodigde leerstof vergt meer dan simpelweg in deze vraagbaak past, en van antwoorden steek je niet veel op.
Je schrijft 'Wij moeten als experiment deze opgaves maken, zonder de bijbehorende stof te weten.'
Speelt dit experiment zich af in de bovenbouw van de havo of het vwo in Nederland? Zo niet, in welke situatie wel? Wat houdt het experiment in?
Wat heb je al geleerd over lenzen, de bijbehorende formules en constructies?
Groet, Jaap
Gert Kiers op 10 mei 2022 om 23:09
Kijk eens bij deze vraagbaakvraag: https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/83832

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)