Waarom reageert tafelzout niet explosief met water?
Tonny stelde deze vraag op 13 april 2022 om 20:29.Als ik het volgende lees: "“Natrium is een alkalimetaal, zo hebben de meesten van ons op school geleerd, en de atomen van zulke metalen staan zo graag een elektron (-) af, dat ze heftig reageren met stoffen die elektronen kunnen opnemen, zoals zuurstof. Zelfs een watermolecuul (H2O) dringen ze een elektron op, zodat dit een OH--groep loslaat en waterstofgas (H2) vrijkomt. Door de hitte die bij de reactie Na + 2 H2O → 2 Na+ + 2 OH.. + H2 ontstaat, vliegt ook het waterstof in brand zodra het met zuurstof (in de lucht of al in het water) in contact komt.”
dan begrijp ik niet hoe het kan dat tafelzout (NaCl) niet net zo heftig reageert met water. Tenzij het komt doordat er bij oplossen in water een positief geladen Na-ion ontstaat dat geen elektron meer kan afgeven (en dus niet Na2+ kan worden).
Maar dan is de vraag wat dan de verbinding is uit het eerste artikel. In welke hoedanigheid hebben Natriumatomen wel een elektron te vergeven?
Reacties
Tonny
Maar dan is de vraag wat dan de verbinding is uit het eerste artikel. In welke hoedanigheid hebben Natriumatomen wel een elektron te vergeven?
als zuiver metaal, met slechts natriumatomen in een metaalrooster.
in keukenzout heeft dat al gereageerd (met chloor). Niet dat we keukenzout maken door natrium met chloor te laten reageren, nergens voor nodig, dat heeft de natuur al voor ons gedaan: behalve de edele metalen komt geen enkel metaal in metallische vorm in de natuur voor, dat heeft al lang gereageerd met ander stoffen in de omgeving. Bijvoorbeeld, veel ijzer vinden we in de vorm van ijzeroxide (populair: roest), en als we dat in hoge concentratie aantreffen noemen we dat ijzererts.
Groet, Jan
Om puur Na te krijgen (en dit in een niet reagerende vloeistof te bewaren) zul je inderdaad op chemische of andere wijze moeten proberen Na los te peuteren uit verbindingen. Zoals elektrolyse.
Het elektron wordt weer meegenomen uit (bijv.) het chlooratoom in de verbinding die er eentje teveel heeft en niet nodig heeft als puur chloorgas.
Tonny
Dus het natrium uit het experiment is speciaal in metallische vorm gemaakt, begrijp ik. Gebeurt dit via elektrolyse of iets dergelijks? dat ja. Bijvoorbeeld:
https://en.wikipedia.org/wiki/Castner_process
Dat ene elektron in die nieuwe schil boven de edelgasconfiguratie dat al die alkalimetalen gemeen hebben maakt ze zo ontzettend reactief:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkalimetaal#Kenmerken
en verder is dit een vraag die beter vervolgd wordt op een scheikundeforum:
https://www.mijnscheikunde.nl/vraagbaak/
of:
https://www.wetenschapsforum.nl/viewforum.php?f=1
Groet, Jan
vriendelijke dank voor de tijd en geduldige uitleg!
Ik had geen weet van het scheikundeforum, anders had ik inderdaad daar mijn vraag kunnen stellen.
groet
Tonny