Waterdruk: regentonnen in serie of juist niet

Judith stelde deze vraag op 13 april 2022 om 12:52.

Ik heb 2 regentonnen die ik samen als 1 groot vat wil laten dienen, dus aan elkaar koppelen. Op ton 1 een komt onderin een kraan en in deze ton wordt ook de regen opgevangen (bovenin). Ton 2 dient dus alleen als extra opslag.

De koppeling tussen de 2 tonnen kan ik onderin of bovenin plaatsen. Als ik ze aan de onderkant koppel, zal de inhoud (dus hoogte van het water) in beide tonnen altijd gelijk zijn. Als ik ze bovenin koppel, zal de tweede ton zich pas gaan vullen als de eerste nagenoeg vol zit.

Mijn vraag is: maakt het voor de waterdruk uit welke koppelmethode ik kies? E.g. als je bijvoorbeeld 1000 liter water hebt in een hoge smalle bak, is de druk onderin die bak hetzelfde als dat je die 1000 liter in een lage brede bak hebt zitten?

Reacties

Jaap op 13 april 2022 om 13:00
Dag Judith,
De waterdruk onder een kolom water is recht evenredig met de hoogte van de kolom. Dat wil zeggen: als de hoogte (of zo je wilt, diepte) van het water drie maal zo groot is, is de druk onderin ook drie maal zo groot. Dit geldt onafhankelijk van de vorm van de ton en de massa van het water.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 13 april 2022 om 15:16
Alles hangt af van het oppervlak (x hoogte). Een zelfde hoeveelheid water op klein oppervlak zal grote hoogte geven: grote druk op oppervlak. Uitgesmeerd over een groot oppervlak zal de hoogte laag zijn en daarmee de druk ook.
druk =  massa (= lengte x breedte x hoogte x soortelijke massa = oppervlak x hoogte x soortelijke massa) x zwaarteversnelling / grondoppervlak

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)