Berekenen soortelijke warmte

Mattie stelde deze vraag op 22 maart 2022 om 19:05.

Beste Heer/ Mevrouw,
Ik had een vraag over welke formule ik moet gebruiken. Ik moet bij een practicum de soortelijke warmte van een metaal bepalen, door een calorimeter te gebruiken, maar ik ben al een tijd opzoek naar de juiste formule, maar ik heb geen flauw idee. (Belende informatie: 200 g koud water in caloriemeter, 200 g messing blokje, temperatuur van dit blokje is bekend net zoals de temperatuur van het water in de calorimeter) We moeten dus de soortelijke warmte bepalen van dit blokje messing. Ik vroeg me af hoe je dit berekend? Welke formules moet ik hiervoor gebruiken? 

Met vriendelijke groet,
mattie

Reacties

Theo de Klerk op 22 maart 2022 om 19:41
Het komt uiteindelijk neer op opgenomen energie van oudere water + caloriemeter = afgestane warmte van messing blokje.

Dus... afgestaan =  massa blokje x soortelijke warmte blokje x temperatuursdaling
     opgenomen  =  massa water x soortelijke warmte water x temperatuursstijging + caloriemetercapaciteit x temperatuursstijging

en dan even rekenen...
Mattie op 22 maart 2022 om 20:34

Top! Bedankt Theo. Ik heb het nu door. 

Dan nog een vraagje, als ik de warmtecapaciteit van de calorimeter niet meereken, zou de waarde van de soortelijke warmte dan hoger of lager zijn dan die van de uitkomst van bovenstaande formule?
Zelf denk ik lager, omdat de afgestane warmte van het blokje dan ook lager is. Ik vind het lastig om dit goed te verwoorden. 

alvast bedankt. 

Theo de Klerk op 22 maart 2022 om 20:49
De afgestane warmte van het blokje blijft hetzelfde: water en de caloriemeter veranderen van temperatuur maar we doen net/schrijven toe alsof alle warmte door het water wordt opgenomen. Da's dus meer dan in werkelijkheid wordt opgenomen. 
De temperatuursstijging blijft hetzelfde dus in plaats van:

 warmte = (massa water x soortelijke warmte + capaciteit) x temperatuurstoename

wordt het nu

warmte = (massa water x soortelijke warmte) x temperatuurstoename

De warmte is in beide gevallen hetzelfde. De capaciteit van calorimeter is in het tweede geval niet meegerekend. Dan moet dus, om de som te laten kloppen, de soortelijke warmte veel hoger zijn...
Jessica op 26 maart 2024 om 17:11
Vraag. Voor een practicum opdracht: Soortelijke warmte berekenen, moeten wij het metaalsoort raden. Alleen hoe moeten wij de graden in Joule per gram weten als we het soortelijke warmte niet weten en ook niet het soort metaal.
Ik hoor graag uw antwoord.
Theo de Klerk op 26 maart 2024 om 18:49
>moeten wij de graden in Joule per gram weten 

Beetje krom Nederlands. Maar als de vergelijking luidt  Q = m cw ΔT  
dan is  Q/m = cw ΔT  de energie per gram of kilogram - afhankelijk van waarin je de massa uitdrukt (of omrekent: 1 kg = 1000 g). 
Het metaal hoef je niet te kennen: je moet wel het aantal graden opwarming (ΔT) kennen en de hoeveelheid warmte (of energie) in J. Dan is de soortelijke warmte uit te rekenen en kun je in een tabellenboek nakijken welk metaal ongeveer bij die berekende waarde hoort.
Jessica op 26 maart 2024 om 21:19
Heel erg bedankt voor het antwoord. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)