Wat is geluidsdruk?

FVC stelde deze vraag op 20 maart 2022 om 17:46.
Wat is de betekenis van geluidsdruk, wat geeft dit weer?
Is dit hetzelfde als luidheid?

Deze termen zijn voor mij verwarrend in mijn cursus.

Reacties

Theo de Klerk op 20 maart 2022 om 18:45
Luidheid is de intensiteit waarmee je iets hoort, de hoeveelheid energie die in de (geluids)golf ligt opgeslagen (evenredig met het kwadraat van de amplitude). Dat correspondeert met hoeveel je trommelvlies wordt ingedrukt door de lucht. En dat komt door de uitwijking die de luchtdeeltjes krijgen door de geluidsbron zoals een luidspreker die op en neer beweegt en zo lucht in beweging brengt.

De geluidsdruk is dan de gasdruk die de opeengeduwde deeltjes (of juist uiteengetrokken) veroorzaken. Zo is bij een grote amplitude (grote luidheid) de druk heel hoog bij een maximum en juist heel laag bij een minimum. Daardoor gaat je trommelvlies ook heen en weer (ingedrukt bij maximum, uitgezogen bij minimum).

Luidheid en geluidsdruk zijn dus niet hetzelfde (het ene is een energie, het andere een druk) maar de druk veroorzaakt wel een grotere of kleinere luidheid. Ze zijn dus wel aan elkaar gekoppeld.
FVC op 20 maart 2022 om 19:04
Bedankt voor het verhelderend antwoord!
Jaap op 20 maart 2022 om 20:49
Dag FVC,

Terwijl er geluid klinkt, varieert de luchtdruk (de geluidsdruk p) vele malen per seconde. Om uit te drukken hoe hard het geluid is, wordt een soort 'gemiddelde' in de tijd genomen: prms.
Het menselijk gehoor is niet lineair: geluid met een drie maal zo grote prms klinkt niet drie maal zo hard. Daarom is het geluidsdrukniveau (Engels: sound pressure level SPL) ingevoerd:

met p0=2·10-5 Pa is de afgesproken referentiedruk voor geluid in lucht.

In de audiologie karakteriseert de luidheid hoe sterk een geluid subjectief wordt ervaren. Om de luidheid met een getal uit te drukken, wordt vaak de eenheid 'foon' gebruikt. De luidheid van een geluid hangt niet alleen af van het objectief meetbare geluidsdrukniveau, maar ook van de toonhoogte en de verandering in de tijd en de manier waarop het menselijk brein schat hoe hard het geluid is. In de audiologie telt voor de luidheid niet alleen de intensiteit of de energie van de geluidsgolf. De luidheid van een specifiek geluid wordt bepaald doordat proefpersonen het geluid vergelijken met een geluid van 1000 Hz waarvan het geluidsdrukniveau zo wordt gevarieerd dat beide geluiden als even hard worden ervaren.

Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)