radioactiviteit Am-243

umit stelde deze vraag op 13 maart 2022 om 10:02.

 Hallo ik heb geen gamma straling opgeschreven, moet dat?
zo ja wanneer moet ik dat gebruiken en wat voor functie heeft het?

alvast bedankt voor uw antwoord

met vriendelijke groet,

Ümit Onay

Reacties

Theo de Klerk op 13 maart 2022 om 10:12
Gamma straling is elektromagnetische straling - die heeft geen massa (geen protonen) en geen neutronen en vormt geen atoomkern dus hoewel 00γ  voldoet aan Z=N=0, wordt dit nooit zo geschreven: gewoon γ
umit op 13 maart 2022 om 10:17
maar wanneer moet ik het opschrijven want ik merk bij sommige opdrachten dat die γ wel wordt opgeschreven en bij sommige niet
Theo de Klerk op 13 maart 2022 om 10:31
Gamma straling is energie die vrijkomt als na een radioactief verval de resulterende kern nog niet in zijn laagst mogelijke energietoestand zit: dan "vervalt" hij nog verder door die energie uit te stralen. Het aantal protonen en neutronen verandert daarbij niet.
Dus als bij een verval de eindtoestand meteen bereikt wordt, volgt er geen gammastraling.
Als een aangeslagen toestand wordt bereikt, vervalt de kern naar de eindtoestand door de energie in de vorm van een gamma-deeltje / gamma-straling alsnog uit te zenden.
Welke situatie van toepassing is bij een verval wordt experimenteel bepaald en staat voor een aantal vervalmogelijkheden in BiNaS.  Zo'n verval kan dus wel of geen gamma-straling opleveren.



Zo kan B-12 (borium) meteen naar C-12 (koolstof) vervallen door een elektron uit te zenden (en een anti-neutrino) en 13,4 MeV energie te verliezen.  Of het kan datzelfde elektron minder energie geven (9,0 MeV tussen elektron en anti-neutrino) en in een aangeslagen toestand van de koolstofkern terecht komen (aangeduid met een * zoals C*) maar vervalt dan verder door ook nog een gamma-deeltje van 4,4 MeV uit te zenden.  Dat "tweetrapsverval" levert uiteindelijk precies even veel energie op: 13,4 = 9,0 + 4,4
Jaap op 13 maart 2022 om 14:09
Dag Ümit,
a. Vuistregel: als γ bij de betreffende vervalreactie staat in de rechter kolom van Binas tabel 25, schrijf je ook γ rechts van de pijl in je vervalvergelijking. Je mag de nullen van 00γ weglaten en kortweg γ schrijven. Als er een gammafoton vrijkomt in een vervalreactie, komt er meestal ook een alfa-deeltje of bètadeeltje vrij (zie Binas tabel 25). Dan noteer je beide: 42He (=alfa-deeltje) én γ, of 0–1β (=elektron) én γ, of 0+1β (=positron) én γ. (Maar een alfa-deeltje en een bètadeeltje staan nooit samen in dezelfde vervalvergelijking.)
b. Als uit de opgave blijkt dat er gammastraling vrijkomt (of juist niet), schrijf je γ in je reactievergelijking (of juist niet).
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)