batterij

nina stelde deze vraag op 06 maart 2022 om 11:08.

in mijn boek staat dat de stroom van de pluspool van de batterij door het lampje naar de minpool gaat, klopt dat of is het andersom? 

Reacties

Jaap op 06 maart 2022 om 11:19
Dag Nina,
Dat klopt. De elektrische stroom gaat buiten de batterij van de pluspool door de lamp naar de minpool.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 06 maart 2022 om 11:21
De ladingsragers zijn negatief geladen elektronen. Die gaan van negatieve pool naar positieve pool.

Al voordat dit bekend was had men rond 1800 bedacht dat lading rondging. Men heeft toen gezegd "stroom gaat van + naar -". Om te voorkomen dat allerlei boeken en geschriften er ineens naast zaten, is de stroomrichting behouden en spreekt men van positief geladen deeltjes die van + naar - lopen. Er blijken echter negatieve deeltjes de andere kant op te gaan. Voor het resultaat maakt het niet uit. Relatief is het effect hetzelfde: meer elektronen naar links geeft een overschot negatieve lading links en een tekort rechts. Dat zelfde effect krijg je als je positieve lading naar rechts laat lopen. Er is dan links een tekort: negatieve lading.
Theo de Klerk op 06 maart 2022 om 11:38
Ik neem aan dat dit een zijpad is van vraag  https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/82506 waarbij je ook tegen het niet begrijpen van rondlopende stroom aanloopt (een "stroom" geeft beweging aan: een rivier "stroomt" ook, een plas staat stil)
nina op 10 maart 2022 om 22:02
klopt het dan dus dat als je koperdraad op een batterij aan een batterij aansluit dan  trekt de pluspool aan de negatieve elektronen en stromen die elektronen daar naartoe
Jaap op 10 maart 2022 om 22:13
Dag Nina,
Dat klopt. In de koperdraad stromen elektronen naar de pluspool van de batterij.
De elektronen blijven niet bij de pluspool. Ze bewegen in de batterij naar de minpool dank zij een chemische reactie in de batterij. Daarna gaan ze opnieuw van de minpool door de koperdraad naar de pluspool enzovoort. De batterij pompt de elektronen rond.
In het echt moet je dit niet doen Dit heet kortsluiting. De koperdraad heeft bijna geen weerstand en op deze manier gaat de batterij snel stuk of hij loopt leeg. Er moet meer weerstand in de stroomkring. Bij voorbeeld een lamp.
Groet, Jaap
nina op 10 maart 2022 om 22:33
maar Theo de Klerk zei "spreekt men van positief geladen deeltjes die van + naar - lopen. Er blijken echter negatieve deeltjes de andere kant op te gaan" hoe gaan de elektronen hier dan naar de pluspool als ze van min naar plus gaan
Theo de Klerk op 10 maart 2022 om 22:45
Kwestie van goed lezen. Er bewegen geen positieve deeltjes (die atoomkernen zitten "vast"). Maar dat wist men in 1800 nog niet. Dus maakte men de (verkeerde) keuze door te denken dat er positief geladen deeltjes de stroom vormden. Rond 1900 ontdekte men dat dit negatief geladen elektronen waren. Maar men liet het begrip "stroom" de fictieve positieve ladingen zijn. Die dan tegengesteld bewegen ( + naar - ) aan de elektronen (die echt van - naar + bewegen).
Relatief maakt het voor de berekeningen niks uit. Meer negatieve lading de ene kant op betekent een tekort aan de andere kant, ofwel een overschot positief. En omgekeerd.
nina op 10 maart 2022 om 23:30

wordt deze afbeelding bedoeld met: "als je koperdraad op een batterij aan een batterij aansluit dan trekt de pluspool aan de negatieve elektronen en stromen die elektronen daar naartoe"
Jaap op 10 maart 2022 om 23:53
Dag Nina,
Ja, zo gaat het. De blauwe pijlen geven aan hoe de (negatieve) elektronen door de koperdraad en de batterij bewegen.
In welke klas (schooltype en leerjaar) zit je?
Groet, Jaap
nina op 12 maart 2022 om 15:25
2 vwo maar dan gaan ze toch van + naar - dus hoe kan dat?
nina op 12 maart 2022 om 15:31


een andere vraag. bij 2 staat er : " Als éen apparaat kapotgaat, kunnen de andere apparaten blijven werken." Maar als dat bovenste lampje kapot gaat, gaan die onderste twee dan toch ook kapot, want die zijn via die eerste met elkaar verbonden?
Jan van de Velde op 12 maart 2022 om 15:49
Dag Nina,

niet "via" dat eerste lampje verbonden hoor. 

Beschouw het als een wegensysteem: die bovenste weg kun je prima afsluiten, je kunt dan altijd nog via de andere wegen van plus naar min rijden.



Groet, Jan
Jan van de Velde op 12 maart 2022 om 16:51

nina

2 vwo maar dan gaan ze toch van + naar - dus hoe kan dat?

 Wat Theo al uitlegde, maar het verhaal een tikje anders verteld: 

Toen men in de 18e eeuw elektriciteit begon te bestuderen had men nog geen idee van hoe atomen waren opgebouwd, laat staan van elektronen.

Er stroomde blijkbaar "iets", want door wrijving en dergelijke kon men voorwerpen "laden" (vullen) en daarna ook weer ontladen (leeg laten lopen) . Zoals je een steen de berg op rolt, die dan vanzelf weer naar beneden rolt. 
Als er iets moet stromen dan neem je aan dat dat gebeurt van een plek waar er een teveel is (+) naar een plek waar er een tekort is (-) . Klinkt logisch.

Fast forward meer dan honderd jaar, we gebruiken elektriciteit al in de praktijk, en dan begint men in een ander vakgebied te ontdekken hoe atomen in elkaar zitten. Ze stellen vast dat een atoom bestaat uit positieve, negatieve en neutrale deeltjes. En daar sprak men af aan de elektronen een negatieve lading toe te kennen, aan de protonen in de kern een positieve. Spijtige historische blunder. 

Intussen waren er al zoveel boeken over elektriciteit, en was dat technisch al zo wijd in gebruik, dat er geen beginnen meer aan was om dat nog om te gooien. Net als dat men in Groot Brittannië (en nog wat andere landen) links rijdt en dat blijft doen, want ombouwen van het wegenverkeersnet is intussen een veel te ingewikkelde operatie. 

Dus, onthoud, elektrische stroom is een meestal denkbeeldige stroom van meestal denkbeeldige positieve deeltjes. En die "stromen" dan denkbeeldig van plus naar min.
In het echt, in metalen draden altijd, stromen er elektronen, en die hebben we helaas later negatief genoemd. En die bewegen van min naar plus (want er is aan de minkant een overschot aan negatieve deeltjes) 

In het echt stromen er dus elektronen van de minpool naar de pluspool.
Maar we doen voor alle berekeningen alsof er positieve deeltjes van plus naar min stromen. 
Als je er even aan gewend bent is dat minder ingewikkeld dan het lijkt. Het is een afspraak, meer niet. We zouden ook afgesproken kunnen hebben dat er gele deeltjes van lichtoranje naar rood stromen, net zolang tot allebei de kanten even donkeroranje zijn geworden.

Groet, Jan 


nina op 12 maart 2022 om 16:59
nu is het helemaal duidelijk geworden. bedankt!!
Mario op 11 juli 2023 om 14:56
Waarom is het in apparaten belangrijk batterij plus en min goed aan te sluiten, terwijl dat bij een lampje niet uitmaakt?
Theo de Klerk op 11 juli 2023 om 15:56
Sommige apparaten werken alleen maar als de stroom een bepaalde kant opgaat. Zoals een LED lamp die bij verkeerd-om aansluiten niet werkt. Bij oude lampjes die licht geven omdat de draad warm wordt maakt de richting niet uit.
Bij wisselstroomapparaten maakt het ook niet uit: die zijn voorbereid op wisselen van stroomrichting (en LED lampen voor het 230V wisselstroomnetwerk zorgen er dus voor dat de stroom zodanig wordt gemanipuleerd dat de stroom altijd in 1 richting door de lamp gaat).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)