universiteit voor natuurkunde studeren

Joris stelde deze vraag op 04 maart 2022 om 21:05.

Hoi allemaal,
Ik ben van plan om dit jaar (technische) natuurkunde en of sterrenkunde te studeren aan een universiteit. Ik heb uni Leiden al bezocht en de UvA. Beide studies spreken mij enorm aan.

Mijn vraag is dus, heeft iemand hier ervaring met andere universiteiten waar een 'natuurkunde studie' aangeboden wordt? Natuur - en Sterrenkunde, Technische natuurkunde etc?

Ik twijfel namelijk wat betreft de universiteiten. 
Alvast dank!

Joris

Reacties

Jaap op 04 maart 2022 om 21:34
Dag Joris,
Hieronder wat punten vanuit het perspectief van de Rijksuniversiteit Groningen. De studies Physics, Applied Physics en Astronomy worden geheel Engelstalig aangeboden. Verder heeft Astronomy vanaf het eerste jaar deels een ander programma dan Physics en Applied Physics, hoewel ook veel vakken gemeenschappelijk zijn. En studeren in Groot-Brittanië is sinds de brexit erg kostbaar geworden voor studenten van daarbuiten. Vanwege deze factoren komen er veel studenten uit het buitenland (EU en daarbuiten) naar Groningen. In de orde van 40% van de studenten Astronomy komt uit het buitenland en dat geldt ook voor de wetenschappelijke staf. Het is daarmee zeer een divers gezelschap.
Na je aanmelding moet je enkele toelatingstoetsen doen. Je toelating hangt hier niet van af, maar de toetsen geven wel een indruk of je met je huidige niveau voldoende bent voorbereid. Sommige Nederlandse eerstejaars zeggen bij voorbeeld dat hun niveau bij wiskunde b van het vwo maar krap voldoende is voor de studie.
Voor alle drie studies is het tempo in het eerste jaar hoog. Er wordt een basis gelegd voor wiskunde (calculus, lineaire algebra), je volgt standaardvakken natuurkunde (mechanica, speciale relativiteitstheorie, elektromagnetisme,...) via colleges en werkcolleges, je doet een natuurkundepracticum en je leert programmeren in Python. Het eerste jaar heeft soms een wat schools karakter met bonuspunten voor aanwezigheid, tussentoetsen en inleverdata. Daar is veel voor te zeggen, want misschien wel 40% van de studenten gaat niet door naar het tweede jaar.
In het tweede jaar verschuift het accent meer naar vakken die specifiek voor de betreffende studie zijn.
Alle eerstejaars studenten maken deel uit van een mentorgroep, onder leiding van een ouderejaars student die alle hoeken en gaten van de opleiding kent. De mentorgroepen zijn zeker functioneel om je thuis te laten raken in de opleiding.
Er zijn studieverenigingen met vele activiteiten op het gebied van die studie en veel gezelligheid. Meedoen of lid worden doe je vrijwillig, of niet. Ze zijn niet vergelijkbaar met studentenverenigingen.
Vermoedelijk geldt voor elke bètastudie aan elke universiteit dat je kans op succes staat of valt met regelmatig werken, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 04 maart 2022 om 22:19
Ik vermoed dat je op elke universiteit je wel "thuis" kan voelen - veel zal afhangen van je eigen instelling. Ikzelf belandde in Amsterdam op de UvA (principiële keuze tegen universiteiten met religieuze inslag zoals VU of Radboud) en heb me daar heel senang gevoeld zonder te verzuipen in het studentenleven erbuiten. Maar Amsterdam biedt genoeg afleiding (net als andere universiteitssteden denk ik).
Maar welke universiteit je ook kiest: je moet vooral het zelf doen. Als je niet zelf studeren gaat, dan dwingt niemand je en ben je na een jaar exit. Geen gepamper zoals misschien op school nog. Je bent voor jezelf verantwoordelijk. En dat kan ontzettend bevrijdend zijn - als je daarmee om kunt gaan.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)