Dag Rudi,
In zwaardere elementen kan ook splijting optreden zonder dat dat door invang van een neutron wordt geïnitieerd. Spontane splijting heet dat. Hoe zwaarder het element, hoe groter (of misschien: hoe minder klein) die kans. Kansen dat dit optreedt worden overigens geteld in minder dan miljoensten van procenten vergeleken met de "gewone" splijting. Maar ja, we praten over Z...iljarden kernen, dus het gebeurt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_fissionEn verder worden we natuurlijk continu gebombardeerd met vrije neutronen als gevolg van interactie van kosmische straling met moleculen in onze atmosfeer. Een idee van orde van grootte:
https://www.iroctech.com/library/working-environmentsThe standard flux is defined as the neutron flux at the New-York position, sea level, i.e. 14 neutrons/square cm/hour.NB, dat varieert behoorlijk afhankelijk van een aantal atmosferische gegevens, en op commerciële vlieghoogte is dat tot 200 x zo groot als die standaard.
Dat is overigens een belangrijke factor in problemen met data-opslagsystemen, bijvoorbeeld RAM-geheugens. Zo'n neutron kan al eens een bit verzetten :(
Hoe dan ook, geen gebrek aan neutronen om een splijting te veroorzaken dus.
Groet, Jan