Spiegels richten op zonnepanelen

Koos Gijsbers stelde deze vraag op 03 maart 2022 om 14:59.

Kan je met (bolle) spiegels het zonlicht vangen en weerkaatsen op zonnepanelen die in de schaduw liggen ? 

Reacties

Jaap op 03 maart 2022 om 15:08
Dag Koos,
Ja, technisch gezien kan dat, maar dat wil je vermoedelijk niet. Bezwaar: het grootste deel van het licht gaat vanaf een bolle spiegel niet naar de zonnepanelen, maar in allerlei andere richtingen.
Voor dit doel zijn holle spiegels geschikt: zij concentreren (een groot deel van) het opgevangen licht op de panelen.
Echter, de gebruikelijke foto-voltaïsche zonnepanelen (die elektriciteit opwekken) hebben een lager rendement naarmate de paneeltemperatuur stijgt. Dus wat is de winst? Ook in de schaduw wekt een zonnepaneel elektriciteit op, zij het niet zoveel als in de zon.
Bij zonnecollectoren (die een medium zoals water verwarmen voor een zonneboiler) zouden holle spiegels goede diensten kunnen bewijzen. Dat gebeurt ook op grote schaal in sommige thermische zonnecentrales.
Groet, Jaap
Jan van de Velde op 03 maart 2022 om 15:11
dag Koos,

Dat gaat weinig uithalen: ten eerste geeft een bolle spiegel eenuiteengaande bundel, ten tweede ga je dan, bol, hol of vlak, permanent de stand van je spiegel moeten aanpassen aan de stand van de zon, en derde blijf je hoe dan ook ongelijkmatige belichting van je panelen houden met de bijbehorende verliezen vandien.

Als je vaak te maken hebt met ongelijkmatige belichting in een serieschakeling van panelen kun je de "boosdoeners" beter apart laten aansluiten. Anders gaan de wel beschenen panelen een deel van hun opbrengst "verstoken" in de beschaduwde panelen. Dat is dus een loss-loss situatie.

Groet, Jan
Koos Gijsbers op 03 maart 2022 om 15:19
Ok, duidelijke antwoorden !

ik ga met de installateur praten of hij ze eventueel parallel kan schakelen
Gert Kiers op 04 maart 2022 om 09:49
Er bestaan zonnepanelen waar voor een cel een bolle lens is geplaatst om het zonlicht te concentreren. Helaas is de lens dan groter dan de cel waardoor de constructie erg groot wordt, al gebruik je minder zonnecellen. Groot nadeel, al eerder hierboven aangegeven, is de temperatuurstijging. Zonnepanelen (PV) hebben een hekel aan warmte door de verhoging van de  temperatuur. Mijn zonnepanelen leveren op een koude, heldere winterdag met laagstaande zon evenveel vermogen als een hoogstaande (beter geörienteerde) zon in de zomer.
Ron op 09 augustus 2022 om 19:15
Google eens op Sundrop Farms en zie wat er allemaal mogelijk is. Op kleine schaal moet dit, denk ik, ook kunnen werken.

Anders googelen op Daglichtkas; enigszins vergelijkbaar 
Jan van de Velde op 09 augustus 2022 om 20:22

Ron

Google eens op Sundrop Farms 

 gedaan...
Maar dat systeem (geen PV) is niet geschikt voor de gewone consument: hitte, hogedrukstoom etc, nogal gevaarlijk zonder een 24/7 bemande controlekamer.

Groet, Jan

Jos op 27 december 2023 om 18:18
Erg interessant, ben blij dat ik hier een reactie lees omdat ik ook al een tijd aan dit idee dacht , ik lees dat zonlicht zich toch niet zo eenvoudig laat absorberen door een zonnepaneel 
Jan van de Velde op 27 december 2023 om 19:06
Dag Jos,

wat hier besproken wordt heeft niks te maken met meer of minder absorptie van licht. Het ging Koos erom meer licht op een en hetzelfde paneel te laten vallen.

Groet, Jan
Jos op 28 december 2023 om 13:35
Dag Jan ,
  • dank voor jou reactie, voor mij was dit nuttig om te lezen dat zonlicht via een spiegel naar een zonnepaneel meer complex is dan ik zou willen 😉 groet Jos

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)