opgaven goed lezen
Carla stelde deze vraag op 09 februari 2022 om 09:29.Hallo,
Ik had een vraag over deze opgave die hier ook op
https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/3629/cicaden-havo-examen-2021-1-opg-5
In deze opgave wordt in figuur 4 een diagram getoond. Daaronder staat deze tekst
"Het oscillogram is gemaakt met een meetapparaat dat voor de tijdsregistratie gebruikmaakt van een klok. De klok produceert om de 10 ms een piek. Die pieken zijn ook weergeven in figuur 4."
Mijn vraag is: hoe had ik kunnen zien/ begrijpen/ snappen dat het hier gaat om 4 periodes van 10 ms. Na lang kijken in de figuur zie ik inderdaad van boven het woord klok, met wat streepjes.
Het gaat mij enkel om het begrijpen hoe ik de opgave had moeten lezen, de berekening snap ik. Ik merk aan mezelf dat ik meer tijd kwijt ben om te begrijpen wat er met een opgave eigenlijk bedoeld wordt dan met de oplossing te berekenen/ beredeneren
Dank uwel alvast
Carla
Reacties
het staat er letterlijk.
Het oscillogram is gemaakt met een meetapparaat dat voor de tijdsregistratie gebruikmaakt van een klok. De klok produceert om de 10 ms een piek. Die pieken zijn ook weergeven in figuur 4.
Ik leer mijn leerlingen zin(sdeel) voor zin(sdeel) te lezen, dat wil zeggen, even diep ademhalen bij elke punt of komma, en even voor jezelf bevestigen dat het voorgaande begrepen is.
Als er dan staat "Die pieken zijn ook weergeven in figuur 4." dan stoppen we met lezen en gaan we net zo lang in figuur 4 zoeken tot we die klok en pieken hebben gevonden.
Maar dat vergt de nodige discipline. Helaas heb ik aardig wat leerlingen die lezen als een mitrailleur, even toonloos ook, en dan hóór je gewoon dat ze eigenlijk geen bal begrijpen van wat ze lazen: na drie woorden de vorige drie woorden alweer vergeten, alle samenhang is weg.
Ja, dan heb je een probleem. En dat lost zich alleen op door bewust daarmee te oefenen.
lees zinsdeel
vraag je af of je begrijpt wat je las
lees volgende zinsdeel
vraag je af of je begrijpt wat je las
enz
en bij verwijzing naar figuren ook naar de figuur kijken, en de relatie tussen gelezen tekst en de figuur nagaan.
Groet, Jan
Er valt weinig te begrijpen in dit geval: met zorgvuldig lezen worden alle aanwijzingen gegeven.
het staat er inderdaad letterlijk, maar ik begreep dus blijkbaar niet dat een streepje een piek was. Ik zag de klok maar kon de link niet leggen dat een streepje een streepje een piek was.
Dank jan voor de manier waarop jij het jouw leerlingen leert, mijn meester gaat meestal er snel overheen. (hoewel ik de natuurkunde er achter goed begrijp). Het probleem zit bij mij echt in lezen dat ik vaak niet goed begrijp wat er bedoeld wordt.
Groetjes
Carla
Je schrijft: "Ik merk aan mezelf dat ik meer tijd kwijt ben om te begrijpen wat er met een opgave eigenlijk bedoeld wordt dan met de oplossing te berekenen/ beredeneren".
Misschien vind je het raar dat je meer tijd kwijt bent om de begrijpen wat met een opgave bedoeld wordt. Maar het is niet raar. Het geldt dikwijls ook voor mij als ervaren examendocent.
De aanwijzingen van Jan helpen. Ze besparen je tijd in plaats van extra tijd te kosten.
Groet, Jaap
Ze komen een tikje laat af met de tip "zie figuur 3" , maar eigenlijk moet je na het lezen van een ongebruikelijk woord als tymbaal (tot zojuist had ik daar nog noooit van gehoord, en jij vast en zeker ook niet) al spontaan gaan nadenken "HUH?? wasda?? "en eerst eens even verder scannen:

Die figuur 3 had daarom nóg beter gepast direct na de eerste alinea:

Je ziet dat de kleuren van de verschillende verwijzingen nu beter gescheiden zijn: eerst het (biologische) mechanisme en dan het (natuurkundige) geluidsgevolg. Maar dan moet je wel een heel kritische eindredactie hebben. NB: goede examenvragen maken is echt een kunst, en bedrijfsblindheid loert om elke hoek.
Er zitten in deze tekst nog meer kruisverwijzingen tusssen tekst en afbeeldingen. Spier, samentrekken, ontspannen, dat soort dingen. Daar moet je gebruik van maken door tijdens het lezen heen en weer te gaan van tekst naar afbeelding en weer terug, op zoek naar die denkbeeldige gekleurde ovaaltjes.
Groet, Jan
je slaat de spijker op zijn kop. Ik begrijp / begreep helemaal niets van de tekst. ook niet waar het over gaat. Kwas bij het woord tymbaal inderdaad al afgehaakt. Omdat ik de tekst niet begreep behalve dan dat er een geluid gemaakt wordt via een in-klik en een uit-klik ben ik te snel naar de vraag gegaan.
Nu ik de tekst echt heel vaak gelezen heb, begin ik het een beetje te begrijpen. Ik vraag me enkel af of ik daar op het examen voldoende tijd voor heb.
Je omcirkelingen maken de tekst wel duidelijker, jan. dank daarvoor.
groetjes,
Carla
Voor heel vaak lezen heb je inderdaad geen tijd.
Maar trainen in effectief(ver) lezen is zeker mogelijk, en dat kan dikke winst opleveren in een paar uur tijd.
Eigenlijk moet je dan éérst maar eens iemand zoeken die jou examenvragen hardop laat lezen en je DWINGT om op tijd te stoppen, het gelezene tot je door te laten dringen en dan pas verder te gaan, zinsdeel voor zinsdeel door heel zo'n stuk tekst met afbeeldingen, totdat je het hele verhaal in samenhang in je hoofd hebt. Nog geen details als getalletjes of zo, maar wel wat waar staat, en wat dat betekent in het geheel. En of dat dan gaat over natuurkunde, of over biologie, aardrijkskunde of economie, dat maakt allemaal niks uit, die leestechniek is eigenlijk overal eender.
Zoek dus iemand die je in een paar uurtjes opnieuw kan leren lezen, gericht, met examenvragen uit verschillende disciplines.
Groet, Jan