knipperende tuinverlichting

Joop stelde deze vraag op 28 januari 2022 om 15:32.
Tegenwoordig zijn de ouderwetse "stoppen" vervangen door onderbrekers in de groepenkast in geval van kortsluiting. Is het zo dat deze onderbrekers alleen stroom doorlaten in één bepaalde richting, of kunnen deze de wisseling in polariteit gewoon verwerken. Als je een apparte onderbreker op iedere draad, zowel de nul als de fase, zou zetten, is het dan zo dat de stroom wel van - naar + gaat, maar niet van + naar - ? Daarbij zou dan alleen de fase draad om de 50 cycles alleen maar de negatieve electronen doorlaten, maar niet de positieve terugstroom teruggeleiden. Ik wil een extra veiligheid achter de groep zetten, voor dat gedeelte dat doorloopt naar de tuinverlichting. Maar nu knipperen de lampen als een stoboscoop alsof er maar gedurende de helft van de frequentie een stroom loopt. Graag advies.
Joop

Reacties

Jan van de Velde op 28 januari 2022 om 15:37

Joop

Als je een aparte onderbreker op iedere draad, zowel de nul als de fase, zou zetten, is het dan zo dat de stroom wel van - naar + gaat, maar niet van + naar - ? 

 Dag Joop,

stel dat je dan de fase onderbreekt, dan meet je nergens achter die onderbreker nog spanning.
stel dat je alleen de nul onderbreekt, dan meet je wel nog een wisselende spanning op de fasedraad, MAAR geen stroom, want dan is er geen gesloten stroomkring. 
afwisselend de plus of de min van een batterij tegen een fietslampje houden doet dat lampje ook niet branden

Groet, Jan

Jan van de Velde op 28 januari 2022 om 15:45

Joop

 Ik wil een extra veiligheid achter de groep zetten, voor dat gedeelte dat doorloopt naar de tuinverlichting. 

 daarvoor kun je beter een aparte groep (laten)maken.

Maar nu knipperen de lampen als een stoboscoop alsof er maar gedurende de helft van de frequentie een stroom loopt. 

 Vreemd. Twee veiligheden in serie mogen dat effect niet hebben. Maar als jij dat knipperen waarneemt dan kan de frequentie ook geen 50 Hz zijn, want je ogen onderscheiden dat tot hoogstens 20-25 Hz. (anders zou je elke gloeilamp of tl-balk ook zien knipperen)

De geregelde helpers hier zijn geen van allen elektrotechnici. Ik raad je aan een andere plek te zoeken voor je probleem: een elektromonteur, of, indien dat (nog) geen optie is, bijvoorbeeld forum elektrotechniek op Wetenschapsforum.nl

Blijf veilig,
Groet, JanJoop op 28 januari 2022 om 17:11
Hartelijk dank Jan voor de snelle reactie. Ik ga verder zoeken.
Joop

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)