Negatieve of positieve kromtestraal

Tycho stelde deze vraag op 27 januari 2022 om 21:56.
Hoi, 
Ik heb een vraag over de kromtestraal van het hoornvlies van dit oog. Naam mijn idee ligt de kromming hiervan aan de andere kant dan waar het licht vandaan komt dus zou de kromtestraal negatief moeten zijn, maar klopt dit wel? Kan iemand me uitleggen wanneer de R positief en wanneer negatief is?

Reacties

Theo de Klerk op 27 januari 2022 om 22:01
Een bol heeft een positieve kromming: het middelpunt van de cirkel ligt in de massieve bol.
Bij een negatieve kromming ligt het middelpunt van de cirkel buiten de massieve eenheid.
De straal is altijd positief, maar gezien de positie binnen of buiten de materie wordt daar ook wel eens resp. plus en min aan toegevoegd.

Tycho op 27 januari 2022 om 22:06
Dank voor je reactie! Ik hoop dat ik het nu snap, klopt de onderstaande (slechte en snel getekende) tekening?

Theo de Klerk op 27 januari 2022 om 23:11
De tekening klopt als je per glaskant kijkt. Het is echter gebruikelijk om van een positieve lens te spreken als het midden van de lens dikker is dan erbuiten. Een negatieve lens is in het midden juist dunner. Daarom hebben verziende mensen met een positieve bril al snel de kwalificatie "glazen als jampotten" te pakken.

Je ziet dat in mijn tekeningen ook. Maar bij positieve lenzen kan het middelpunt van de achterste kant toch buiten het glas vallen (dat als correctie op mijn eerdere melding die wel voor bollen geldt maar niet altijd voor meerdere bollen samen)

Tycho op 28 januari 2022 om 15:38
In het geval van deze opdracht, waarom is de kromtestraal dan negatief? 
Een persoon kijkt naar het spiegelbeeld van zijn/haar gezicht in een scheer/make-up-spiegel. Dit is een holle spiegel met in dit geval een kromtestraal van 2 m.Hij/zij houdt de spiegel 20 cm voor zijn/haar gezicht. Wat is de vergroting van zijn/haar gezicht dat de persoon in de spiegel ziet?
Tycho op 28 januari 2022 om 15:38
Ik bedoel waarom is de kromtestraal positief
Theo de Klerk op 28 januari 2022 om 16:40
Bij een holle spiegel gaan de lichtstralen van een voorwerp door het brandpunt aan dezelfde kant. Dan wordt bij gebruik van de lenzenformule 1/v + 1/b = 1/f  de beeldafstand negatief genomen omdat de stralen convergeren naar een punt aan dezelfde kant als het voorwerp. De kromtestraal is domweg de straal van de kromming van de spiegel. 
Bij negatieve lenzen (dunner in het midden) aan de lichtstralen er wel doorheen, maar divergeren. Trek je ze terug dan zie je dat ze ook door het brandpunt zouden gaan aan dezelfde kant als het voorwerp.

Bij een positieve lens wordt het beeld aan de andere kant van de lens getoond en gaan de lichtstralen ook door het brandpunt aan die andere kant.
Een positieve lens zit bijv. in een filmprojector. Filmstrook aan de ene kant (voorwerp), beeld op het doek aan de andere kant van de projectielens. En kan worden afgebeeld.

Een scheerspiegel werkt als een loep: als je de gereflecteerde lichtstralen doortrekt tot achter de spiegel, dan komen ze samen ergens "achter de spiegel" en geven daar een vergroot virtueel beeld., dat je nergens kunt projecteren of afbeelden. De gereflecteerde (evenwijdig invallende) stralen gaan echter door het brandpunt aan de voorwerpzijde. Vandaar dat de beeldafstand negatief genomen wordt.

Tycho op 29 januari 2022 om 12:16
Dankjewel!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)