Dynamica van ECB

Elke stelde deze vraag op 02 februari 2006 om 18:33.
Hoi!

Gevraagd is ivm het F= (m*v²)/r = m * r * w²

1) Een fietser met een massa van 60.2 kg neemt een bocht met een straal van 40.3 m. De grootte van zijn snelheid bedraagt 25.0 km/h. Hoe groot is de inwerkende resulterende kracht?

2) Tijdens het trainen van een ruimtevaarder wordt deze in een cirkelvormige beweging gebracht met een zetel, die zich aan het uiteinde van een horizontale arm van 5.00m lengte bevindt. Indien hij versnellingen tot 10 g kan verdragen, wat is dan de toegelaten maximale snelheid, en het maximale toerental?

Alvast bedankt!!! Groetjes

Reacties

Jaap op 03 februari 2006 om 01:37
Dag Elke, De afko ECB in de titel van uw bericht suggereert dat de snelheid constant is. De gevraagde resulterende kracht is dan juist de centripetale kracht Fc die de snelheid niet van grootte maar wel van richting doet veranderen. Na omrekening van de snelheid naar m/s kunt u de waarden in de bekende formule voor Fc invullen... wat is het probleem precies?

De centripetale versnelling ac is v²/r. Met ac=10*9,8 m/s² en r=5,00 m volgt vmax. Het maximale toerental is 1/Tmin. Uit s=v*t volgt 2*π*r=v*T en 1/Tmin=vmax/(2*π*r).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)