spin

steven stelde deze vraag op 11 december 2021 om 19:51.

Als elektronen linksom of rechtsom kunnen spinnen, dan hebben ze dus ook een onderkant en een bovenkant die van elkaar te onderscheiden zijn. Anders is het gewoon een elektron dat spint en in de ruimte is gedraaid. 

Zie:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/ElectronSpinLeiden2017.jpg
Ik neem aan de dat voorstelling op de muur in Leiden te simplistisch is, omdat het fysieke wetten 'toepast' op subatomaire deeltjes? (Maar dan moet je er niet zo'n tekening bij maken, denk ik dan...)

Ik zou graag wat uitleg krijgen van iemand die er meer verstand van heeft dan ik...

Dank. :)

steven

Reacties

Theo de Klerk op 11 december 2021 om 20:56

"spin" is een quantum mechanisch begrip. Voor de voorstelling wordt het voorgesteld als een draaiend object. Maar zoals de quarks de kleuren "rood", "blauw" en "groen" hebben, is er nooit een schilder bij ze langs geweest. Het is een naam voor een eigenschap waarvan we weten dat ze die onderscheidend hebben maar geen idee wat het is. Zoals we "lading" gebruiken maar geen idee hebben wat dat dan is.
Zo ook met spin. Het is een eigenschap met een naam "spin" maar heeft niks met rondtollen te maken. Het kan zelfs niet eens. De straal van een elektron is minder dan 1 fm (als het al een straal heeft en niet een puntvormig iets is). De draaiimpuls zou een rotatiesnelheid van 390c vereisen. En bij een straal van 390 fm nog steeds lichtsnelheid c.
Leuk als "voorstelling" maar de werkelijkheid is een andere - al hebben we geen idee wat. En twee waarden willen dus ook niet zeggen "boven" en "onder" kijken naar wat draait.

(Mocht je het wilen opzoeken:
Mansfield - Understanding physics
Serway - Physics for Scientists and Engineers)



steven op 13 december 2021 om 14:38
Ik had al zo'n vermoeden, en schreef al dat het fysieke wetten 'toepast' op subatomaire deeltjes. Dat gaat niet. Ik werd door de tekening op het verkeerde been gezet. (Maar ja, hoe moet je dan tekenen wat ik onze bekende fysieke wereld niet bestaat?)
Theo de Klerk op 13 december 2021 om 14:55
Dat is denk ik het probleem. Ik heb die muur tijdens een wandeling door Leiden ook gezien. Voor de buitenstaander die het als kennisgeving aanneemt is er niks aan de hand. Maar het willen toepassen van dat gegeven, dat zich niet als plaatje als tollende bol laat tonen, vereist meer uitleg dan er op die muur zou passen. Dus aardige visualisering maar alleen voor "niet verder bij nadenken" niveau.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)