Slinger van Wilberforce

Arnoud stelde deze vraag op 06 september 2004 om 12:52.
Kan iemand mij iets meer vertellen over de slinger van Wilberforce??? ik weet hoe het apparaat eruitziet, maar wat kun je ermee berekenen en hoe?

Hopend op uw reactie, Arnoud

Reacties

Frank op 08 september 2004 om 14:48
Hoi Arnaud,

De slinger van Wilberforce bestaat uit een roterende massa aan een veer. Door de veer met de massa uit te rekken en weer los te laten, zal het systeem, zoals elk massa-veer systeem, gaan oscilleren in de verticale richting. De massa kan echter ook gaan oscilleren in de rotatie-richting (heen en weer draaiien zeg maar).

Het bijzondere van de slinger van Wilberforce is nou dat, hoewel je de slinger alleen in trilling brengt in de verticale richting, hij na verloop van tijd ook gaat oscilleren in de rotatierichting!! De slinger toont aan dat de energie van de verticale richting overgedragen kan worden naar de rotatie-richting (en weer terug). Blijkbaar kan de energie tussen de verschillende trillingsmodi uitgewisseld worden en zijn deze twee verschillende oscillaties gekoppeld!! Door nu het experiment slim op te zetten, kun je zaken als de inertie van de massa en het gewicht van de massa bepalen.

Meer informatie en een wiskundige beschrijving kun je vinden op: http://www.phy.davidson.edu/StuHome/pecampbell/Wilberforce/Theory.htm Hopelijk heb je hier wat aan.

Groetjes, Frank (technische natuurkunde Universiteit Twente)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)