Buitenste buik buiten een blokfluit bepalen

Stijn stelde deze vraag op 29 november 2021 om 13:32.
Beste,

voor Natuurkunde ben ik bezig met een PO waarbij ik de buitenste buik buiten een blokfluit moet bepalen.

Ik weet dat bij een blokfluit in theorie de knoop in het midden ligt en de twee buiken aan het uiteinde liggen, maar ik weet niet hoe ik de buitenste buik moet bepalen/meten/berekenen.

Kan iemand mij helpen? 

Reacties

Theo de Klerk op 29 november 2021 om 13:40
Een open-uiteinde buis zal in theorie een buik hebben bij het uiteinde. In praktijk zal het een stukje buiten de buis liggen. 


Stijn op 29 november 2021 om 13:44
Beste Theo,

Hoe kan ik berekenen waar die buik dan wel precies zit?
Theo de Klerk op 29 november 2021 om 13:51
Experimenteel meten - dat hangt af van hoe de blokfluit gemaakt is (vooral het uiteinde) en is voor elke fluit anders (net als voor trombones, piccolo's en andere blaasinstrumenten). En meten betekent drukverschillen meten (die de bewegingssnelheid van luchtdeeltjes weergeven). Bij maximale drukverschillen zit de buik: daar bewegen de luchtdeeltjes het meest heen en weer wat de longitudinale geluidsgolf veroorzaakt.
Jan van de Velde op 29 november 2021 om 17:26

Theo de Klerk

Experimenteel meten - ..//..  En meten betekent drukverschillen meten 

 of andere optie (ook wel nauwkeuriger denk ik): meet heel precies frequentie bij de laagste toon, en de temperatuur van de lucht in de blokfluit, zodat je de bijbehorende geluidssnelheid precies kunt opzoeken. 
Dan bereken je de werkelijke golflengte, en die vergelijk je (millimeterwerk) met de lengte van de buis van je blokfluit. Dan weet je hoever de buik buiten de buis steekt. 

Groet, Jan


Stijn op 29 november 2021 om 17:28
Allebei heel erg bedankt voor de antwoorden. Ik ga het morgen uitproberen
Jan van de Velde op 29 november 2021 om 19:46
Meet dan alles zo nauwkeurig mogelijk, want de buik ligt hoogstens een paar millimeter buiten dat smalle buisje. Dat is maar ergens in de buurt van 1% van de lengte van die blokfluit. Meer dan een paar tiende procent afwijking in de metingen van je frequentie en/of je voortplantingssnelheid en je resultaten lijken nergens meer op :(
gemma van reekum op 19 mei 2023 om 12:42
beste natuurkunde.nl,

geldt het ook voor een gesloten-open buis dat de buik iets buiten het open einde ligt? en zou de knoop ook op de verkeerde plek aan het gesloten einde kunnen liggen?

met vriendelijke groet,
gemma 
Theo de Klerk op 19 mei 2023 om 12:57
De knoop moet op een onbewegelijke plek zitten zoals een afknijping van een snaar of een wand van een halfopen buis. Het maximum (buik) bij een open buis blijkt in praktijk iets verder te liggen dan het uiteinde. Alsof de buis ietsje langer is.
Gemma op 19 mei 2023 om 13:52
Dankuwel meneer De Klerk!
Aimy op 27 november 2023 om 09:02
Hoi Stijn,
Wij moeten nu precies hetzelfde project doen en zouden wij misschien jouw project kunnen zien om te kijken hoe jij het hebt aangepakt?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)