fase van golven

Anne stelde deze vraag op 24 november 2021 om 15:10.

Beste meneer / mevrouw,

Mijn docent heeft (nog) niet geantwoord, dus ik zou graag hier twee vraagjes stellen.

Ten eerste vroeg ik mij af of tegenfase en uit fase hetzelfde is, of is dat net weer iets anders? Zo ja, wat is het verschil?

Ten eerste is het mij nog niet helemaal duidelijk wanneer golven in fase zijn en wanneer uit fase (tegenfase?). Is het in de bijgevoegde afbeelding zo, dat de twee golven in de grote grafiek uit fase (in tegenfase?) zijn of geldt dat alleen wanneer de golven precies tegenovergesteld zijn (zoals in de kleine grafiek)?


Alvast bedankt voor uw antwoord!

Met vriendelijke groet,
Anne

Reacties

Theo de Klerk op 24 november 2021 om 15:45
De "fase" geeft aan hoeveel (deel) trillingen een punt heeft uitgevoerd. Bij begin is dat 0, na een volledige trilling is het 1, na twee trillingen 2 en na 30 1/2 trilling is het 30,5 enzovoort. De gereduceerde fase geeft alleen het decimale deel weer, omdat 0,5 aangeeft dat een punt halverwege een trilling is, maar het zit in precies hetzelfde punt na 2,5-ste  of 120,5-ste trilling.

Dus je vraag: is uit fase en tegenfase hetzelfde:  nee. 

"Uit fase" kan van alles zijn. Punten A en B kunnen respectievelijk in fase 4,5 en 6,3 zijn. Verschil is 1,8 of gereduceerd 0,8. Punt A en C kunnen ook uit fase zijn met bijvoorbeeld 8,2 ofwel 0,2 gereduceerd.

"Tegenfase" betekent dat twee punten een fase hebben waarin ze precies de tegengestelde beweging uitvoeren. De ene met bepaalde snelheid omhoog vanaf een bepaalde uitwijking, de ander even snel naar beneden vanaf een tegengestelde uitwijking.  Je kunt beredeneren dat "tegenfase" altijd betekent een faseverschil of uit fase zijn van 0,5  of oneven veelvouden ervan (0,5  1,5  10,5 etc)

"In fase" betekent dat twee punten precies hetzelfde doen op elk moment. Beide even snel omhoog en omlaag. "In fase" betekent dat het faseverschil 0 is of gehele veelvouden (1, 5, 10 etc)


In je tekening zijn de grote golven dus uit fase (zo te zien is het verschil 0,2 ofwel 1/5 dat de ene achterloopt in beweging op de andere golf). Als de kleine grafiek 2 golven weergeeft dan zijn die in tegenfase. Het koord waar langs ze bewegen is dan een rechte lijn: waar de een omhoog wil, wil de andere golf evenveel naar beneden, zodat netto niks gebeurt.
Als de kleine tekening een "staande golf" weergeeft, dan zie je de uiterste stand van de snaar. Door die snaar gaan ook 2 golven, maar die zijn in fase (werken samen, willen allebei omhoog of naar beneden) waardoor je de golf ziet. Als je snel genoeg kunt kijken dan zie je ook nooit de snaar zoals je tekent, maar altijd in 1 stand die langzaam verandert in de andere stand.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)