inzicht

olaf stelde deze vraag op 08 november 2021 om 18:26.

 hoe creëer je natuurkundig inzicht?

Olaf

Reacties

Jan van de Velde op 08 november 2021 om 19:07
dag Olaf,

Zonder uitputtend te willen zijn:
Voor "tastbare" onderwerpen kom je aan inzicht door dat te beleven. Een speeltuin is een ideale plaats voor inzicht in problemen rond kracht en beweging, en kracht en evenwicht. 
Voor sommige andere onderwerpen kan het helpen te denken in analogiën: bij onderwerpen rond elektrische stroomkringen gebruiken we vaak waterstroomkringen als analogie.
Verder hét doel van natuurkunde, en tevens de kracht van natuurkundigen in élke afdeling van élk bedrijf: splits ingewikkeldere problemen eens op in eenvoudigere deelproblemen. 

Daarna blijven er maar drie dingen over: oefenen, oefenen en oefenen. Als je honderden eenvoudige probleempjes hebt opgelost begin je allerlei overeenkomsten te zien, die je ook helpen als er weer eens een nieuw onderwerp opduikt, dat dan goed beschouwd overeenkomsten kent met onderwerpen die je al kent. 
Bijvoorbeeld golfsnelheid,  v=λf . Net zo logisch als snelheid v=s/t , als je een golflengte beschouwt als een afstand, en frequentie f als 1/T (1 gedeeld door trillingstijd). 

groet, Jan
Theo de Klerk op 08 november 2021 om 20:59
voor mij begint inzicht bij interesse. Zonder dat wordt het feitjes onthouden en met enige intelligentie combinatie ervan. Bij interesse komt vanaf het eerste moment de vraag "en waarom?", "hoe kan dat?" en uit het nadenken, uitproberen ontstaat inzicht.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)