Valtijd op verschillende planeten

Olivia stelde deze vraag op 28 oktober 2021 om 20:45.

Ik heb een vraag over de valtijd op verschillende planeten, je krijgt een tabel met 3 planeten onder elkaar, Mars, Mercurius en Aarde.
achter elke planeet staat een voorwerp en het gewicht ervan( bijv hamer, tennisbal, appel), en dan per voorwerp gewicht ervan. De vraag is: leg uit op welke planeet de valtijd het grootste is
ik heb opgezocht in binas wat de valversnelling is:( mars en mercurius: 3,7 m/s ^-2, aarde 9,81 m/s ^-2. Dat is dus a/g)
Ik zit in 4 gymnasium

Reacties

Theo de Klerk op 28 oktober 2021 om 21:08
De valversnelling bepaalt hoeveel de snelheid elke seconde toeneemt, en dus ook de afgelegde weg (gevallen hoogte). De grootste afstand voor een bepaalde tijd dus bij de grootste valversnelling.

Stel dat je van 5 m hoogte laat vallen, dan zal bij een planeet met een valversnelling dat in bijv. 3 seconden gebeuren.

Dezelfde tijd (3 s) bij een grotere valversnelling legt een grotere afstand dan 5 m af.
Dus om 5 m af te leggen heb je minder dan die tijd nodig.
Bij een lagere valversnelling is minder afstand dan 5 m afgelegd in die tijd. Dus is meer tijd nodig om die 5 m af te leggen.

Dus wat denk je bij die planeten?
Jan van de Velde op 28 oktober 2021 om 22:36
dag Olivia,

ik zou hier graag eens de volledige vraag inclusief afbeeldingen zien. Want als je BINAS erbij mag pakken zijn die afbeeldingen met die gewichten nogal overbodig. Maar als ze bij elke planeet maar één voorwerp geven, en bij elke planeet een ander, dan is hij ook niet op te lossen.

Dus, foto? Screenshot? 

Groet, Jan
Olivia op 29 oktober 2021 om 08:51
Het was een vraag van een toets die ik moet inhalen en met deze vraag werd gesteld: leg uit op welke planeet de valtijd het grootste is.

Jan van de Velde op 29 oktober 2021 om 09:44
dag Olivia,

In je tabelletje staan geen gewichten maar massa's (kg). Wat er ontbreekt is een kolom met gewicht (N). Of een ander gegeven waaruit de verhouding tussen massa en gewicht is af te leiden. Want dat geeft je pas een idee van de valversnelling op elke planeet.

Als je bijvoorbeeld weet dat het gewicht van die hamer op mars 10 N is, dan kun je daaruit afleiden (F=m·a) dat de valversnelling a=F/m = 10/2,7 = 3,7 m/s² zal zijn.

Nu zul je helaas naar BINAS moeten grijpen voor gegevens van die planeten, en dat maakt heel die tabel overbodig voor de vraag waar zaken het snelst zullen vallen. 

Suikerklontje is trouwens bijzonder klein:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerklontje

Van appels verwacht ik er 5 tot maximaal 10 in een kilogram, en bij 10st/kg zijn het echt al hele kleine mini-appeltjes, laat staan bij 17 st/kg zoals hier. 

Kortom, deze oefening lijkt helemaal verhaspeld te zijn overgekomen. Niks mee te beginnen.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)