Vervluchtigen in het fase diagram

Jeroen stelde deze vraag op 19 oktober 2021 om 08:55.

Hoi,
Ik heb een fasediagram van water voor mijn neus. Daarin staat dat bij atmosferische druk, water verdampt bij 100°C. Klinkt allemaal nog vrij gewoon. Maar waar kan ik zien in dit diagram dat water bij atmosferische druk ook kan verdampen/vervluchtigen? Dus gewoon bij kamertemperatuur verdampt? 

Of zelfs een stapje verder, waar vind ik in dit diagram terug dat in de winter bij temperaturen onder nul, sneeuw en ijs op straat ook gewoon kunnen sublimeren? 

Ik hoop dat iemand hier een verklaring of antwoord voor heeft.

Jeroen.

Reacties

Pieter op 19 oktober 2021 om 10:15
In een fase diagram zie je de fases bij atmosferische druk. 
Een diagram of tabel van de verzadingsdruk laat zien wat de dampdruk bij diverse temperaturen is, zie Binas tabel 13 A&B.
Voorbeeld: bij een luchtdruk van 90 kPa in de bergen kookt water bij 97 graad Celsius.
Succes,
Pieter
Theo de Klerk op 19 oktober 2021 om 10:26
water verdampt niet bij 100 graden: het kookt. Dat wil zeggen dat boven  die temperatuur geen vloeibaar water meer is (de oververhitte toestand van heel zuiver water negerend) . Bij koken wordt ook heel veel energie opgenomen om van vloeistof naar gas over te gaan. Die energie geeft de watermoleculen grote snelheid en daarmee druk door het botsen tegen de buren. De gasdruk van de waterbellendamp in de kokende vloeistof is groter dan de luchtdruk zodat de bellen, net als luchtballonnen, stijgen en de dampbel knapt en gas ontsnapt aan het oppervlak.

Dit proces gebeurt ook al bij lagere temperatuur alleen aan het oppervlak  en dan heet het verdampen. De gasdruk is lager dan de luchtdruk maar sommige moleculen verzamelen genoeg energie om de vloeistof te verlaten. Anderen zullen weer terugvallen: evenwicht bij een verzadigde damp. De gasdeeltjes geven een dampdruk - op te zoeken in tabellen. Waar in de vloeistof een gasbel zou kunnen ontstaan, is de druk daarvan lager dan de luchtdruk plus druk van omringende vloeistof en wordt de bel "plat geknepen" en wordt de inhoud weer vloeistof. Het ontsnapt niet naar boven uit de vloeistof zoals bij koken wel gebeurt omdat dan de gasbeldruk groter is dan de omringende vloeistofdruk.
Als de dampdruk gelijk wordt aan de luchtdruk dan begint het koken.

Een fasediagram geeft in lijnen de combinatie van druk en temperatuur aan waarbij een stof van fase verandert. Maar buiten die combinaties kan faseverandering (van moleculen aan het oppervlak) dus ook al optreden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)