Raaklijn tekenen "uit de losse hand" blijft een beetje een gok. Bij flauw lopende grafieken lukt het meestal wel, maar bij sterk krommende lijnen zit zo'n raaklijn er al snel naast.
Enkele tips:
- gebruik een zo dun mogelijk potlood om de lijn te tekenen. Controleer daarna visueel of het ook lijkt te kloppen (dwz niet te veel naar boven of beneden wijst tov de grafiek zelf)
- Teken op jouw raaklijn in het raakpunt een lijn loodrecht erop. Dat zou de straal zijn van de cirkel die dat deel van de kromme grafiek vormt. Lijkt die ook loodrecht op de grafiek te staan of wijkt die naar links/rechts af?
- Bij de raaklijn moet je dus nergens snijpunten van jouw lijn met de grafiek zien. De raaklijn moet op dat ene raakpunt na geheel los van de grafiek zijn.
Ik weet niet hoe ik "0,4" moet interpreteren. Absolute waarde? Beter is te kijken hoeveel je relatief afwijkt. Stel dat het boekje zegt een helling van 6,5 en jij vindt 6,1. Dan is je afwijking maar 0,4/6,5 = 0,06 ofwel 6% van wat het had moeten zijn. Dat is in veel gevallen nog niet zo'n gek grote afwijking. Ook bij repetities en examens zit er altijd een redelijke speelruimte in wat je opmeet. Dan is 6,5 goed, maar 6,0 ook (of 7,0) . 9,0 of 3,0 worden dan wel fout gerekend want die zijn ook wel erg slecht getekend.