Warmtegeleiding

Tim stelde deze vraag op 09 oktober 2021 om 15:47.

Waarom zijn moleculaire stoffen isolatoren?

In het boek hebben ze het eerst over een lepel en dat bij een metalen lepel de moleculen bewegingsenergie op elkaar doorgeven, en in de 2e alinea dat elektronen dit doen dit is volgens mij wel goed want dat  heb ik ook zo geleerd bij sk maar nu snap ik niet wat te doen met moleculaire stoffen.

Reacties

Theo de Klerk op 09 oktober 2021 om 16:07
Moleculaire stoffen zijn niet per definitie isolator.  Fe2O3  (roest) geleidt prima.

Of iets geleider is of isolator hangt af van hoe mobiel de moleculen (of delen ervan - zoals elektronen) zijn. Niet mobiel: isolator. Wel mobiel: geleider.

De tekst moet je ook goed lezen. Geleiding hangt af van hoe goed moleculen warmte kunnen doorgeven door harder te trillen. Maar daarna staat er:

dat als een stof ook nog eens elektriciteit geleidt (zoals metalen) dat dan naast de beweging van moleculen (die trillen maar op hun plaats blijven zolang de stof niet smelt) ook nog eens veel bewegelijk deeltjes (de geleidende elektronen) de warmte doorgeven door ook te bewegen, trillen, botsen over veel grotere afstanden dan de atoomkernen/moleculen die min of meer op hun plaats vast geplakt zitten. 
Vergelijk het met roddelen in een grote groep. Mensen op een stoel kunnen het aan elkaar doorvertellen en dan duurt het een poosje voor de roddel van achteren naar voren is doorgegeven. Maar als er kinderen rondrennen en die roddel ook meenemen kan het veel sneller vooraan aankomen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)