Stroom van 230v naar 24v en weer naar 230v

Simone stelde deze vraag op 22 september 2021 om 09:24.

Ik heb een vraag over stroom met gebruik van een relais. Sommige relais werken op 24v heb ik begrepen, maar ze bedienen een motor die op 230v draait. Hoe kan stroom nou van 230v naar 24v voor de relais om daarna weer naar 230v voor de motor te gaan? Ik snap niet hoe de voltage minder kan worden en daarna weer meer.

Reacties

Theo de Klerk op 22 september 2021 om 12:37
Dat is het geheim van een relais.
Het onderbreekt de 230 V stroomkring. 

Door een laagspanning als 24V wordt een schakelaar (het relais) bedient die de 230V stroomkring sluit. Er wordt dus niets tussen spanningen getransformeerd. Het zijn twee gescheiden kringen. In onderstaande tekening zie je hoe een spoeltje met een kleine stroom ineens een motor op 220V kan aanzetten (oud plaatje - inmiddels zit Nederland op 230 V).



Het symbool voor het relais geeft ook duidelijk aan dat de beide stroomkringen gescheiden zijn en blijven.
Simone op 22 september 2021 om 14:37
Bedankt voor de reactie!

Heeft het relais dan een eigen spanningsbron? Moet er altijd een omvormer voor de relais staan?

Klopt dit plaatje dan zo:

Links loopt de stuurstroom (rood) van relais en rechts (groen) de hoofdstroom die wel of niet onderbroken wordt door het relais.

Tussen de stuurstroom, na de omvormer, wordt dan nog een schakelaar geplaatst om het relais te activeren of deactiveren?

Theo de Klerk op 22 september 2021 om 15:39
De omvormer is niet echt nodig: meestal is de spanningsbron een batterij of laagspanningsbron, die niks met de hoofdstroom te maken heeft.  Het relais zou bijvoorbeeld kunnen werken (via batterij) maar "niks" doen als de hoofdstroom is uitgeschakeld of door kortsluiting verbroken is.

in de stuurstroomkring zit een drukknop of besturingslogica met interface die zorgt voor het aan/uitzetten van de stuurstroom (vakterm: voor het bekrachtigen van het relais).
Simone op 22 september 2021 om 17:15
Duidelijk, bedankt voor de reacties met uitleg!
joop op 23 augustus 2023 om 14:58
wat gebeurt er als je per ongeluk de 24 volt motor aangesloten hebt op 230 volt , is hij dan definitief kapot of kan die nog gerepareerd worden?
Theo de Klerk op 23 augustus 2023 om 15:43
Kapot.
Ze worden gemaakt om 24 V te kunnen hanteren. Met bijpassende stroom I kan het een vermogen P = UI consumeren. Het heeft dan een weerstand die je kunt zien als R = U2/P  .  De weerstand verandert niet, de spanning U ineens wel. Tien keer groter. Dan zou voor een gelijk vermogen de weerstand 100x groter moeten zijn. Dat is niet het geval. De  stroomsterkte zal toenemen: U = IR dus I = U/R neemt ook met factor 10 toe en daarmee zullen waarschijnlijk bedrading en andere elektrische componenten beschadigen (smelten, breken e.d.)
Jan van de Velde op 23 augustus 2023 om 18:47
Dag Joop,

in elektronicajargon zal er dan vrijwel altijd sprake zijn geweest van ontsnappende magic blue smoke:
https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_smoke

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)