Experiment Michelson-Morley verkeerd begrepen?

Jan stelde deze vraag op 12 augustus 2021 om 14:47.

Klopt het dat het Michelson/Morley experiment vaak ten onrechte wordt aangevoerd als bewijs voor algemene invariantie van de lichtsnelheid?

Zelfs op Wikipedia wordt dit beweerd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsnelheid

Ook op deze site onder Applets staat vermeld:  “Conclusie was dat licht zich niets aantrekt van de snelheid van de aarde door de ether. Je meet steeds hetzelfde interferentiepatroon dus ook dezelfde lichtsnelheid. Je zegt: de lichtsnelheid is invariant.”

Klopt het dat het Michelson/Morley experiment alleen heeft aangetoond dat het licht zich altijd, in iedere richting (dus ook als lichtbron en waarnemer t.o.v. elkaar gedraaid worden), met dezelfde snelheid voortplant in het geval lichtbron en waarnemer zich OP VASTE AFSTAND t.o.v. elkaar bevinden en blijven? En dat het niet kan gelden als bewijs voor algemene invariantie van lichtsnelheid voor situaties waarbij bron en waarnemer t.o.v. elkaar bewegen?

Reacties

Theo de Klerk op 12 augustus 2021 om 15:42
Het toont aan dat licht, eenmaal "los" van de bron, zich met gelijke snelheid in alle richtingen voortplant, ongeacht de snelheid van de bron. Zou er een medium als ether zijn (zoals lucht nodig voor geluidsgolven) dan zou je een verschil verwachten als de lichtbron door de ether beweegt.
Dat blijkt niet zo te zijn: een aanwezigheid van ether is niet aantoonbaar en daarmee overbodig voor de verklaringen.

Het experiment toont aan dat de lichtsnelheid ALTIJD constant is, ongeacht bewegingen van bron, waarnemer of wat ook. Hieraan ligt ook de relativiteitstheorie ten grondslag waarin jij volgens eerdere posts niet gelooft (een andere mening hebt).
Jan op 12 augustus 2021 om 16:03
>Het experiment toont aan dat de lichtsnelheid ALTIJD constant is, ongeacht bewegingen van bron, waarnemer of wat ook.
In de experiment-opstelling hadden bron en waarnemer een vaste plaats. Het geheel heeft men vervolgens in alle richtingen gedraaid, terwijl de afgelegde weg van het licht hetzelfde bleef. Mijn vraag ging niet over beweging c.q. draaiing t.o.v. elkaar, maar over beweging c.q. verandering van onderlinge afstand bron/waarnemer. Dat laatste was niet het geval, maar is toch wel nodig om een algemene invariantie uit af te leiden?
Moderator op 12 augustus 2021 om 20:17
Beste Jan Veerman,

U mag inderdaad theorieën aanhangen. Maar bestaande theorieën verwerpend zonder er iets beters voor in de plaats te stellen laat u de wetenschappelijke methode bewust links liggen.

Zoiets zal nergens in de wetenschappelijke wereld geaccepteerd worden. En al is deze vraagbaak niet de wetenschappelijke wereld, ook hier kunnen we er niks mee.

Bij dezen dan ook nogmaals het dringende verzoek de helpers op deze vraagbaak niet langer lastig te vallen met uw hersenspinsels.

Met vriendelijke groet,
Moderator
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.