Zwaartekracht op B612 (uit De Kleine Prins)

Leerling stelde deze vraag op 24 juni 2021 om 11:51.

In de methode Nova natuurkunde voor vwo 6 staat een vraag over de zwaartekracht van de planeet waar De Kleine Prins woont (zie bijlage). Het hoofdstuk gaat over gravitatiekracht en ik denk dat je hier iets moet met g = GM/R2 , maar ik kom er niet helemaal uit. Kan iemand mij helpen hoe ik dit moet oplossen?

Reacties

Martijn op 24 juni 2021 om 11:59
Beste Leerling,

wat een leuke vraag :) Goed om even de 'signaalwoorden' in de tekst te duiden:
  • een beredeneerde schatting; is niet hetzelfde als een berekening, dus dat geeft je informatie over de verwachte nauwkeurigheid van de uitkomst.
De formule die je erbij haalt lijkt me de goede, dan moeten we van de termen in die formule dus bedenken of we die weten of kunnen weten:
  • G = ?
  • M = massa van ? en als de massa niet gegeven is, kunnen we een andere formule met 'm' bedenken die we in kunnen vullen om m te berekenen?
  • R = ? 
Kun je hiermee verder? Met hartelijke groet,
Martijn
Leerling op 24 juni 2021 om 12:48
Heel erg bedankt voor je reactie. De G is een constante en R is denk ik de straal van de planeet dus 20 m. De massa van de planeet volgt misschien uit de derde wet van Kepler, maar dan mis ik nog de omlooptijd. 
Theo de Klerk op 24 juni 2021 om 13:13
Het verhaal zegt "diameter 20 m". De straal is dan de helft daarvan.
Voor berekening van de zwaartekracht doet een omloopstijd niet ter zake. Die staat ook niet in de formule g = GM/R2 :   M = massa B612, R = straal B612
De massa moet je "gokken". Neem een dichtheid van steen of rots en vermenigvuldig dat met het volume (4/3 π R3) van de planetoïde.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)