u(t) en x(t) grafiek

Michael stelde deze vraag op 23 juni 2021 om 18:01.

   

het antwoord bij deze vraag was A, echter ik snap niet hoe dit zo kan zijn. Hoort punt b niet stijgend te zijn door de evenwichtsstand inplaats van dalend?

Reacties

Theo de Klerk op 23 juni 2021 om 18:24
De bovenste twee diagrammen zijn u,t diagrammen van een naar rechts lopende golf. Maar per diagram wordt maar 1 punt van de trilling weergegeven op allerlei tijdstippen, hier van de punten (a) en (b).
Dus kijk eens hoe bijv. (a) met toenemende tijd beweegt.

Dan kijk je naar <A> t/m <D>  Dit zijn u,x diagrammen: de toestand van een heel koord (van alle punten die samen dat koord vormen) op slechts 1 tijdstip van een lopende golf die naar rechts gaat.  De punten (a) en (b) staan daar aangegeven.  Een lopende golf naar rechts betekent dat het meest rechtse punt de minste of zelfs nog geen trilling heeft ondergaan. En dat punten meer naar links net zijn begonnen.

Kijk eens wat (a) in de tijd doet. En vergelijk dat met de diagrammen <A> t/m <D> en kijk wat de aangegeven (a) en (b) doen en even later gaan doen. Dat laatste kun je zien door de figuur van de golf iets naar rechts te schuiven. Wat doet dat met punt (a) en (b)?

Welke grafiek hoort dan bij de beweging van a en b?
Gert Kiers op 24 juni 2021 om 10:37
De trillingstijd van a en b zijn dezelfde, namelijk 4 vakjes (wat de eenheid ook mag zijn).  Op T/4 (= 1 vakje) kun je de uitwijking van a en b aflezen in de (y,t)-grafiek. Vertaal dat naar de plaatjes beneden.

Dan nog onderscheid tussen twee mogelijkheden voor b maken is de lastigste klus. Bedenk wat de uitwijking van b is voor T/4. Hoe ziet de uitwijking van de lopende golf voor een tijd eerder? Is dat stukje golf inmiddels verder weg (grotere x)? Of juist dichterbij de oorsprong. Zie hierboven voor de truc om dat goed te kunnen zien.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)