Wetten van kirchhoff - open schakelaar

Burak stelde deze vraag op 13 juni 2021 om 17:07.
Hallo,

Ik had een vraag over de toepassing van de wet van kirchoff bij een opgaven die bij het onderstaande afbeelding hoort. (de opgaven komt uit het boek van Newton 6VWO bladzijde 155)

De vragen gaan over een instatie met een geopende schakelaar

De eerste vraag luidt: "Leg uit dat volgens de wetten van Kirchhoff nu geldt Ubron = U1 + U2".
Deze vraag begijp ik nog wel aangezien de som van de "gebruikte" spanningen gelijk moet zijn aan de som van de "geleverde" spanningen

Echter snap ik de tweede vraag niet die luidt: "Leg met de wetten van Kirchhoff uit dat de spanning over de schakelaar nu gelijk is aan U2"

Mijn gedachtegang is dat als de schakelaar gesloten is dat inderdaad de spanning erover gelijk is aan de spanning over lamp 2 door de formule Utotaal = U1 + U2 + U3 +.... alleen gaat er toch geen spanning over een open stroomkring?

Bij voorbaat bedankt voor uw antwoord

Reacties

Theo de Klerk op 13 juni 2021 om 18:17

Bij open schakelaar betekent het dat de spanning over AE een bepaalde waarde heeft, EC een ander en dat UAB  = UAE + UEC .
B, C en D hebben dezelfde spanning, want er loopt geen stroom tussen B en D.
Als D dezelfde spanning heeft als B, dan is het spanningsverschil tussen E en D dus gelijk aan het verschil tussen de punten D (=UB ) en E = UA - UAE .
Burak op 13 juni 2021 om 20:29
Ik snap de uitleg nog niet helemaal, tussen B en D loopt er geen stroom maar toch wel tussen B en C om de stroomkring te sluiten. Hoe zou het dan kunnen zijn dat de spanning op punt B gelijk is aan punt D? 
Jan op 13 juni 2021 om 20:45
dag Burak,

denk aan de batterij als aan een (circulatie)pomp, en dit circuit als een waterleidingsysteem, met onderweg wat watermolentjes en met verwaarloosbare leidingweerstand. 
Omdat leidingweerstand verwaarloosd wordt treedt er geen drukverlies op van B naar C. Omdat er van C naar D geen water stroomt treedt er geen drukverlies op in dat watermolentje bovenaan (de lamp) en is de druk bij D dus gelijk aan die bij C en dus gelijk aan die bij B .

Spanning mag je zien  als de  druk die een batterij op de elektronen zet.

groet, Jan
Burak op 14 juni 2021 om 00:41
Ik had eerder een bericht geplaatst maar ik zie het niet meer terug, mijn excuus in het geval dat mijn bericht dubbelop is.

Bedankt voor uw uitleg meneer de Klerk en meneer van de Velde.

Na te gaan of ik het nu begrijp is het zo dat omdat de spanning op punt D gelijk is aan punten B en C, dat dan het spanningsverschil bij het stukje EC en ED gelijk is.

Hierbij wil ik nog vragen hoe de wet van Kirchhoff hierbij aan bod komt, want ik denk niet dat ik hiermee een antwoord verklaard heb met de spanningswet van Kirchhoff.
Theo de Klerk op 14 juni 2021 om 00:54
UEC = UED inderdaad (want UCD = 0 V) . Eigenlijk 2 uiteinden van een gesplitste draad...
Kirchhoff geldt hier omdat een cirkelgang langs gesloten of open verbinding steeds samen 0 V oplevert. Bij de gesloten kring omdat de spanningen over weerstanden vervallen en bij de open kring omdat er een spanning over de open schakelaar staat  (zoals er ook 230V spanning tussen de beide stopcontact punten staat)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)