tangentiële en radiale snelheid

anonieme stelde deze vraag op 09 juni 2021 om 15:22.

Hoi iedereen,

Ik snap niet zo goed wat de tangentiële snelheid inhoudt.

Ik weet dat als een ster een snelheid heeft, je deze kan ontbinden in de rad. en tan. snelheid. We kunnen de rad. snelheid berieken met die doppler verschuivingswet. Maar hoe kunnen we de tan. snelheid weten? Meetkunde? Hoe zit dat?

Groetjes, Anoniem 

Reacties

Gert Kiers op 09 juni 2021 om 16:19
De tangentële snelheid is de component van de snelheid loodrecht op onze kijkrichting naar de ster.

Deze component is bijzonder lastig te meten, want vanaf de aarde gezien legt de ster in tangentiële richting een heel kleine afstand aan de hemel af, terwijl de echte afstand natuurlijk heel groot kan zijn. Dat komt omdat de ster zo ver weg staat.

Je kunt deze snelheid meten door verschillende opnamen van de ster te maken met een bepaalde tijd ertussen. Uit deze tijd en de "afstand", eigenlijk meet je een boogje aan de hemel, kun je halen hoeveel graden de ster zich heeft verplaatst. Je moet dan ook nog de afstand tot de ster weten om de echte tangentiële snelheid te kunnen bepalen.

De ESA Hipparcos satelliet heeft van enkele duizenden sterren de posities bepaald en van betrekkelijk weinig de echte snelheid. Het makkelijkst gaat het voor sterren die grote snelheden hebben of die dichtbij staan.

Bijgaand plaatje geeft de situatie weer (Wikipedia-Proper Motion; tangentiële snelheid heet hier transverse velocity).

Theo de Klerk op 09 juni 2021 om 18:20
De GAIA satelliet heeft voor heel veel nabije sterren de afstand en beweging (radiaal en tangentiaal) bepaalt zodart we nu een heel goed beeld hebben waar onze buursterren allemaal "op het Malieveld" van de ruimte" staan. En ontdekte en passant ook dat supernovae helemaal niet zo uitzonderlijk zijn en regelmatig voorkomen. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/sterren-tellen-in-de-melkweg/

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)