Veer-massa systeem vraag

Harm stelde deze vraag op 09 juni 2021 om 13:26.

Hallo,

Ik heb net een opdracht gehad bij natuurkunde en snap een 'denkstap' niet ik snap niet waarom je zoiets moet doen.

bereken de snelheid als u = 1/2A^2

etril = epot + ekin
0,61 (had ik berekent bij vorige opgave dat is mijn etril)

0,61 = 1/2 Cu^2 + 1/2 mv^2
0,61 = 0,5 * 4,9 * (0,25^2) + 1/2 * 0,5 * V^2

mijn aplitude is 0,5 waarom is mijn U dan 0,25????? Ik ben erg in de war en snap niet waarom dat moet de rest van de stappen snap ik. Reacties

Theo de Klerk op 09 juni 2021 om 14:08
E = 1/2 CA2 is een formule die geldt voor een trillende massa, niet voor een slingerende massa want dan is er geen veerconstante C.

Bij slingeren is in de hoogste uitwijking de energie alleen zwaarte-energie, bij de evenwichtsstand even veel maar alleen kinetisch (dus niet anders dan bij een vallende massa maar met v horizontaal gericht ipv vertikaal) en er tussenin een mix van beide met een schuin gerichte snelheid (een functie van de uitwijkingshoek).

sin 30º = 0,5  maar dan is de overliggende zijde van de hoek (=uitwijking) 1/2 schuine zijde (=slingerlengte). Wat jij zoekt is de hoek waarvoor de tangens   A/(L-h)  (maximaal) en 1/2 A/(L-h2) (halve uitwijking) heeft.  Voor kleine hoeken α geldt gelukkig dat sin α = tan α = α  als je de hoek α maar in radialen uitdrukt, niet in graden.
Bij een lange slinger L zal het verschil in hoogte (h maximaal, h2 bij halve uitwijking) verwaarloosbaar zijn (1% van het geheel of zo) zodat je in beide gevallen L-h en L-h2 gelijk aan L kunt stellen.
(Dit is een "randvoorwaarde" voor het beschouwen van ideale (mathematiche) slingers: een lange slinger met een relatief kleine uitwijking en dus verandering van hoogte. Anders wordt het een "fysieke slinger" waarbij de tangens van de hoek niet langer de hoekwaarde heeft )
Gert Kiers op 09 juni 2021 om 14:34
Dit is het plaatje dat er bijhoort. Hiermee kun je de hoogte voor u = 1/2 A mee berekenen. Het verschil met de totale energie (= mgh) is de bewegingsenergie op die plaats.
Theo de Klerk op 11 juni 2021 om 10:56
Bij een hoek van 30º een uitwijking gelden geen van de aannamen voor de ideale slingerformule (waaronder tan φ=φ) .
Maar puur voor energiebeschouwing tussen een hoogte en een snelheid klopt het.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)