De opdracht: Leg uit of er bij wrijving tussen twee isolatoren meer positieve dan negatieve lading kan 'ontstaan'.
Hoe valt dit uit te leggen?
Gr Daisy
Reacties
Theo de Klerk
op
06 juni 2021 om 20:10
Denk eens aan de stoffen voor het wrijven. Waren die geladen? Hoe zou je "ongeladen" (of "neutraal" is een beter woord) beschrijven in termen van geladen deeltjes? Als je gaat wrijven strooi je niet een potje lading erover uit. Hoe kan iets dan toch geladen worden?
Daisy
op
07 juni 2021 om 09:48
Ongeladen is wanneer de lading 0 is. Wanneer er elektronen bij komen wordt de lading negatief en wanneer er elektronen weggaan wordt de lading positief. Een isolator gaat in dit geval waarschijnlijk elektronen afstaan terwijl de andere isolator die elektronen opneemt. En moet ik trouwens bij isolatoren denken dat de elektronenwerking hetzelfde is als bijvoorbeeld haar en een ballon?
Jan van de Velde
op
07 juni 2021 om 10:26
Daisy
Een isolator gaat in dit geval waarschijnlijk elektronen afstaan terwijl de andere isolator die elektronen opneemt.
yep
Daisy
En moet ik trouwens bij isolatoren denken dat de elektronenwerking hetzelfde is als bijvoorbeeld haar en een ballon?
en yep
groet, Jan
Gert Kiers
op
07 juni 2021 om 10:26
Probeer eens de simulatie bij
phet.colorado.edu
Zoek onder simulations, physics naar Balloons and Static Electricity.
Theo de Klerk
op
07 juni 2021 om 10:29
ongeladen = netto lading nul. Er is helemaal geen lading (maar niet waarschijnlijk in deze wereld van geladen deeltjes) of er is op elke plek evenveel + als - lading zodat op een afstandje lijkt alsof er geen lading is.
Je suggestie als ladingsverplaatsing levert een - of + geladen omgeving, is juist. Isolatoren hebben ook ladingen. Alleen kunnen die moeilijk vanzelf verplaatsen (zoals in geleiders wel kan). Met wrijven kunnen ze wel "overspringen" naar een ander materiaal. Als dat andere ook een isolator is, dan zit het na de sprong weer even vast aan die positie. Dat lijkt inderdaad op een ballon (die na wat wrijven ook ineens statisch geladen is).