Ik begrijp niet zo goed wat de fraunhoferlijnen inhouden... Hoe breng ik dit in verband met bijvoorbeeld het absorptiespectra van H? Want in binas T20 zie ik bijv dat de emissiespectra van H past bij de absorptiespectra van de zon. Maar wat zegt dit dan over H? Wordt H juist uitgezonden door de zon?
Nina
Reacties
Jan van de Velde
op
06 juni 2021 om 19:33
dag Nina,
de zon zendt een volledig spectrum uit. Sommige van de uitgezonden frequenties passen bij verschillen tussen energieniveaus van elektronen van diverse atomen. Een waterstofatoom kan bijvoorbeeld golven met een lengte van 656 nm absorberen.
Waterstofatomen tussen ons en de zon zullen dus een (groot) deel van op die golflengte uitgezonden fotonen absorberen, en even later weer in alle richtingen uitzenden. Wat in andere richtingen dan de aarde weer wordt uitgezonden bereikt ons niet. Daarom lijkt het net of dat uit het spectrum verdwenen is.
Was dat wat je bedoelde?
Groet, Jan
Theo de Klerk
op
06 juni 2021 om 19:47
en "verdwenen" is niet een zwarte (lege) lijn... want die paar fotonen die wel ons bereiken geven invulling op die zwarte lijn zodat ie heel donker blijft maar niet zwart is.
Nina
op
06 juni 2021 om 20:07
Dus de reden waarom zwarte lijnen te zien zijn in een absorptiespectra, is omdat deze kleuren dus geabsorbeerd zijn? Dus die kleuren zijn er dan niet?
Nina
Theo de Klerk
op
06 juni 2021 om 20:13
zwart = afwezigheid van licht, en zonder licht ook geen kleur. Dus dat is juist geconcludeerd. Alleen is "kleur is er niet" fout, want enkele fotonen met die kleur zijn er wel. Alleen heel weinig. Dus vergelijk het met een bijna-uit lampje aan een dimmer en een voluit brandende lamp. De helderheid is heel verschillend. De helderheid van de (bijna) zwarte lijn met de directe omgeving van iets andere kleur fotonen is heel groot.
Jan van de Velde
op
06 juni 2021 om 21:36
NB: "artistieke vrijheid": er hangt niet ergens een wolk met waterstofgas midden tussen de zon en de aarde.....
Waterstofatomen tussen de bron en de ontvanger absorberen en verstrooien een aantal frequenties, zoals deze met golflengte 656 nm (een zg Balmerlijn, tabel 21). Slechts een gering deel daarvan bereikt toch de aarde.
Nina
op
06 juni 2021 om 22:11
Oh, dus als ik het goed begrijp is er een gaswolk met veel stoffen aanwezig die bepaalde golflengtes absorberen en dit is dus te zien aan die 'zwarte lijnen'? Die kleur 'ontbreekt' dus omdat hij is geabsorbeerd?
Nina
Jan van de Velde
op
06 juni 2021 om 22:26
yep
Dat gaat dus voornamelijk om gassen in fotosfeer en corona van de zon, je begrijpt dat er in de verdere ruimte niet zo veel gas zit.
Aan de hand van die absorptielijnen, die als het ware vingerafdrukken vormen voor elke atoomsoort, valt af te leiden welke atoomsoorten aanwezig zijn in zo´n ster, en de sterkte van die lijnen geeft een indicatie van de hoeveelheden van elk.