Serie of Parallel : dimmerschakeling

Lena stelde deze vraag op 05 juni 2021 om 22:51.

Hallo, ik heb een vraagje over het maken van een dimmer. Je kan een dimmer maken met een serie- of een parallelschakeling. Hierbij gebruik je dan een lampje en een schuifweerstand. Bij de serieschakeling werkt de schuifweerstand als een variabele weerstand en bij parallel als een spanningsdeler. Ik wil nu eigenlijk weten welke schakeling het meest geschikt is voor het maken van een dimmer (serie of parallel) en hoe het rendement van het lampje daar een rol bij speelt. Ik kom er niet uit, dus ik hoop dat iemand me kan helpen.

Reacties

Jan van de Velde op 05 juni 2021 om 23:20
Dag Lena,

Die vraag is best complex, want met rendement van een lampje bedoelen we gewoonlijk de opbrengst aan stralingsenergie in het zichtbare gedeelte vergeleken met de verbruikte elektrische energie. En daar is zeker geen lineair verband te vinden, èn dat varieert per lampje, omdat de weerstand van een (gloeilampje) sterk afneemt met de temperauur.  

Maar als de vraag bedoeld is als een theoretische oefening met weerstand en vermogen dan reken je beide situaties door voor een aantal standen. Bijvoorbeeld een lampje met een vaste weerstand van 20 ohm, en een variabele weerstand van 0 tot 100 ohm in stappen van 10 ohm in serie daarmee . Bereken steeds het elektrische vermogen van het lampje resp van de schakeling als geheel en zet die tegen elkaar uit in een Pnut/Ptot grafiek. 

En dat doe je ook voor je spanningsdelerschakeling. Vergelijk dan beide grafieken en trek conclusies.

Groet, Jan
Lena op 06 juni 2021 om 10:38
Hartstikke bedankt voor uw hulp, hier kan ik zeker wat mee! Maar ik had nog een klein vraagje over het vermogen van het lampje. Is het bij een dimmer gewenst dat het lampje een hoog vermogen heeft of juist niet?
Jan van de Velde op 06 juni 2021 om 10:49
dag lena,

Ik heb hem "voor de lol" eens uitgewerkt, met een spanning van 24 V, een "lampje" met een vaste weerstand van 20 Ω, in serie met een variabele weerstand 0-100 Ω of parallel aan een spanningsdeler van 0-100 Ω.

Ik heb wel het rekenwerk laten doen door excel, en voor de vermogens de niet algemeen bekende formule P=I²·R gebruikt om rekenkolommen te besparen.

Lena

 Is het bij een dimmer gewenst dat het lampje een hoog vermogen heeft of juist niet?

 ook het antwoord daarop hangt weer af van de rest van de schakeling. 
Heb je eenmaal zo'n excelbestand dan kun je spelen met je invoer om te zien of je door andere verhoudingen van weerstanden gunstiger resultaten krijgt.

even voor de goede orde: we bouwen dimmers niet met dit soort schakelingen, maar met triac schakelingen:

https://home.howstuffworks.com/dimmer-switch.htm

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)