biofysica: spraak en geluid

Olivia stelde deze vraag op 05 juni 2021 om 21:05.

 Hallo allemaal,

ik heb binnenkort een tentamen over o.a biofysica. Alleen heeft mijn docent dit hoofdstuk helaas niet behandeld en de uitwerkingen ervan niet gedeeld, dus sta ik er alleen voor :).

Ik begrijp niet hoe ik het diagram van binas tabel 27C1 , een isofonendiagram moet interpreteren.

Ik heb op internet gezocht naar video's etc, maar ik kon niks vinden.
Kan iemand mij uitleggen wat deze diagram voorstelt? Dat zou helpen



Olivia

Reacties

Theo de Klerk op 05 juni 2021 om 21:16

vertikaal staat de geluidssterkte uit in decibellen. De "foon" lijn geeft voor alle frequenties aan hoe hard je die hoort als voor elke frequentie de intensiteit gelijk is. De nummering van de foonlijnen komt overeen met hoe hard je de frequentie van 1000 Hz hoort.
De 0 foon lijn zegt dat bij een bepaalde intensiteit jij 1000 Hz hoort met geluidssterkte 0 dB. Maar om 20 Hz even luid te horen, moet de bron maar liefst meer dan 60 dB meer harder staan. Maw je bent dus nogal doof voor 20 Hz. Daarentegen hoor je 4000 Hz dan al veel luider (6 dB schat ik - 2x harder), 6000 Hz even luid en alles wat hoger is minder goed. Aangezien de blauwe lijn de ondergrens voor de gevoeligheid van je oor staat,betekent het dat om 6000 Hz ook als "stil" te ervaren de bron 2x zachter moet staan dan een bron die 1000 Hz uitzendt.

De foon lijnen geven dus je relatieve doofheid aan tov geluid van 1000 Hz. Gaat de lijn omhoog dan ben je dover, gaat de lijn naar beneden dan hoor je beter.

De blauwe lijn staat voor vrijwel stilte, de rode lijn geeft geluidssterktes aan waarin je oorpijn krijgt.

Overigens, zoeken op "isofonen diagram" levert heel veel hits op - dus heb je niet goed gezocht. Zie bijv. ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Luidheid

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)