Bewegen over een helling.

Niek stelde deze vraag op 17 mei 2021 om 17:05.

*Situatie:*
Bij een proefopstelling laat je een cilindervormig object naar beneden rollen en je meet hoe lang deze er over doet. Je laat een ander cilindervormig object, met precies dezelfde metingen en materialen (aan de buitenkant) maar met andere materialen aan de buitenkant, ook van dezelfde helling rollen en meet weer hoe lang dit object erover doet om beneden aan de heling te komen. 

Uit mijn metingen bleek dat het voorwerp met een hogere massa als het snelst beneden kwam. Ook na meerdere keren de proef herhalen kwam steeds dit antwoord naar voren.

*Vraag*
Nu moet ik deze bevindingen gaan verklaren aan de hand van formules. Hierbij moet ik aangeven wat voor kwantitatief verband aanwezig is. Weet iemand welke formules je hiervoor kan gebruiken? En wat voor soort verband er dan is? 

*Overig*
De formules die ik zelf heb geprobeerd geven aan dat de massa geen invloed heeft op de tijd die het voorwerp nodig heeft om beneden te komen, terwijl dit uit mijn metingen wel sterk naar voren kwam.

Reacties

Theo de Klerk op 17 mei 2021 om 17:12
>Uit mijn metingen bleek dat het voorwerp met een hogere massa als het snelst beneden kwam

Dat ervaarden mensen in de Middeleeuwen ook. Dus zwaarder viel sneller. Galileo doorzag de denkfout hierbij (luchtweerstand is anders)
Niek op 17 mei 2021 om 17:16
Dag Theo,

Bedoel je hiermee dat de massa niet uitmaakt en dat ik dus een behoorlijke meetfout heb gemaakt?
Jan van de Velde op 17 mei 2021 om 17:46
Dag Niek,

die massa is inderdaad niet de bepalende factor. Een massieve aluminium cilinder en een massieve loden cilinder ,met gelijke diameters, gaan even snel de helling af, ondanks het feit dat de loden cilinder een 4 keer zo grote massa heeft.

Wat wel de bepalende factor is, is hoe die massa verdeeld is over de cilinder. Denk  hierbij aan theorie omtrent het traagheidsmoment. 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Traagheidsmoment#Traagheidsmomenten_van_diverse_lichamen

Groet, Jan
Niek op 17 mei 2021 om 17:54
Dag Jan,

Bedankt voor je reactie, ik denk dat ik het nu begrijp.

Groet, Niek

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)