b. plaatste:
vloeistoffen zijn niet samenpersbaar. Ook niet een klein beetje.
toch wel hoor. Op 10 km diepte (Marianentrog) en dus onder een druk van ongeveer 1000 bar is water ongeveer 4,5 % samengeperst.
Correcte antwoord is dat direct na het loslaten de baksteen eventjes steeds sneller zal zinken. Maar door die toenemende snelheid neemt ook de wrijvingskracht tussen water en baksteen toe, zodat er op een gegeven moment een evenwicht ontstaat tussen de zwaartekracht op de baksteen (naar beneden gericht) en de opwaartse kracht + wrijvingskracht (naar boven gericht). Vanaf dat moment is de nettokracht 0 en blijft de steen dus met een constante snelheid zinken.
Dan neemt bij toenemende diepte de dichtheid van het water toe, en denkelijk meer dan de dichtheid van het materiaal van de baksteen, zodat de opwaartse kracht wat toeneemt (en trouwens ook de wrijvingskracht) waardoor de steen beetje bij beetje vertraagt. Het zou me trouwens verwonderen als het effect meetbaar zou zijn, want we hebben nog effecten als temperatuur van het water, en vast en zeker luchtinsluitsels in de baksteen die prima samenpersbaar zijn waardoor de gemiddelde dichtheid van de baksteen sneller toeneemt dan de dichtheid van het omringende water waardoor de steen mogelijk juist een tikje zou gaan versnellen.
Maar hoe dan ook, die versnelling onderweg naar de bodem van de marianentrog ga je dan waarschijnlijk moeten uitdrukken als 0,0000... m/s².
For all practical purposes een constante snelheid dus.
Groet, Jan