weerstand boot op water

Peter stelde deze vraag op 31 maart 2021 om 12:52.

 ik moet voor een po de weerstand van een boot gaan opmeten alleen heb ik zelf niet echt een idee hoe dit moet. we hebben een boot, een bak water van 2 meter lang en er zijn touwen,katrollen en gewichten aanwezig. weet iemand hoe ik dit het makkelijkste kan doen

Reacties

Theo de Klerk op 31 maart 2021 om 12:54
De weerstand zou je kunnen meten door de boot aan een veerunster te bevestigen en te zien hoeveel kracht het water dat langsstroomt uitoefent op de boot. De unster houdt de boot stil en geeft dus een gelijke maar tegengestelde kracht.

Essentieel is wel dat het water stroomt (of de boot beweegt - de snelheid is relatief voor voorwerp tov het medium). Een stilliggende boot ondervindt geen wrijving.
Peter op 31 maart 2021 om 13:04
euhm ik denk dat die niet aanwezig is op school en heb ook geen idee hoe die werkt. Is het niet mogelijk om het met een formule te doen. zoals deze bijvoorbeeld:  Fw = 1/2*rho*A*Cw*v^2
als dit kan heb ik nog de vraag hoe ik de boot op een constante snelheid kan krijgen met de eerder genoemde voorwerpen en hoe je A en Cw berekent
Jan van de Velde op 31 maart 2021 om 13:14

Peter

 ik moet voor een po de weerstand van een boot gaan opmeten 

 

Peter

Is het niet mogelijk om het met een formule te doen. 

 opmeten kan niet met formules hè....

misschien dat je middels katrollen en gewichten die boot kan slepen over het water? Met een constante kracht? 

Groet, Jan

Peter op 31 maart 2021 om 13:17
ohja berekenen bedoelde ik maar als ik bijvoorbeeld een touw vastmaak aan de boot en die door de katrol aan een gewicht wordt het toch een versnelling? Of bedoel je dat je met een kracht aan het touw trekt en dan die kracht gelijk probeert te houden?
Theo de Klerk op 31 maart 2021 om 13:54
>we hebben een boot, een bak water van 2 meter lang 

Ik dacht hierbij aan een veel kleiner bootje dan 2 m lang in zo'n bak. Een soort "waterloopkundig laboratorium" opstelling waarbij alles veel kleiner dan in werkelijkheid wordt nagebootst en - zo mogelijk - daarna vergroot tot realistischer proporties (zoals mini-dijken naar echte dijken). 
Dan zou in die waterbak zo'n bootje moeten fungeren als model.

Een bootje dan aantrekken met een katrol waarover een gewicht naar beneden zakt: dat gewichtje zal een kracht F = mg uitoefenen op de boot (bij benadering, bij ideale katrollen en zo) en de boot zal hierdoor in beweging komen. Als je met videometen een interval kunt vinden waarbij de bootsnelheid constant is, dan weet je dat de waterwrijvingskracht gelijk is aan de trekkracht mg. Maar tegengesteld zodat de resulterende kracht 0 N is en daarmee de snelheid constant.
Jan van de Velde op 31 maart 2021 om 17:41

Theo de Klerk

Als je met videometen een interval kunt vinden waarbij de bootsnelheid constant is,

 Dat is een kwestie van het gewicht aan die katrollen een beetje handig kiezen: Niet te groot, zodat het niet blijft versnellen tot het einde van je bak, niet te klein, zodat je niet met een te hoog percentage onbekende wrijvingsverliezen in dat takelsysteem zit. En hem aanvankelijk een passend duwtje geven zodat de boot eerder een constante snelheid bereikt. 

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)