versnelling
Nina stelde deze vraag op 28 maart 2021 om 11:54. Als de versnelling constant is , leg ik in 100 seconden een afstand van 500 af.
Als ik de versnelling a vervang door Fres/m dus niet meer constant maakt, dan leg ik in 100 seconden een afstand van 300 m af.
Hoe kan dit?
Komt het door de tegenwerkende kracht? Ik weet niet hoe ik dit moet verwoorden maar stel we nemen voor Fres de tegenwerkende winkracht. Je moet dat dus tegen de wind in trappen en dit kost meer tijd om een afstand af te leggen?
En wat gebeurt er met de snelheid? Ik denk dat Fres zo groot wordt, dat je dan uitkomt op een constante snelheid.
Alvast bedankt voor jullie antwoorden,
Nina 5 HAVO
Reacties
Het is me niet duidelijk of je aan het modelleren bent, maar daar lijkt het op? Je gooit wat dingen door elkaar lijkt het.
Nina
Komt het door de tegenwerkende kracht? Ik weet niet hoe ik dit moet verwoorden maar stel we nemen voor Fres de tegenwerkende windkracht.
De resulterende kracht is per definitie de (vectoriële) optelsom van alle werkende krachten.
Die resulterende kracht bepaalt ook de versnelling van een voorwerp: Fres=m·a.
Die kàn dan natuurlijk gelijk zijn aan de luchtweerstand, maar dat betekent ook dat er geen enkele andere kracht speelt, of dat alle andere krachten elkaar precies opheffen. Maar je hebt het over tegen de wind in trappen.
De luchtweerstand wordt kwadratisch groter met de snelheid: Flw=½·Cw·A·ρ·v²
Dus inderdaad, bij een constante trapkracht (en rolwrijving) ga je op een zeker moment een snelheid bereiken waarbij de luchtweerstand zo groot wordt dat Fres = Ftrap + -Flw + -Frol = 0 N en dan neemt je snelheid niet meer toe.
Beetje vergelijkbaar met de parachutist: die daalt met een zekere constante snelheid zodra zijn daalsnelheid een luchtweerstand veroorzaakt die even groot is (maar tegengesteld gericht) als de zwaartekracht.
Is dit wat je bedoelde?
Groet, Jan
Klopt ik ben bezig met het modelleren.
In het eerste model was a , valversnelling constant. De bijbehorende v t diagram was dus ook constant.
De x t diagram was gewoon een diagram met de afgelegde afstand: 300 meter in 100 seconden.
Toen moest je eigenlijk spelen met de model. a, de valversnelling werd vervangen door Fres/m, met Fres inderdaad de formule voor die lucht.
Verder waren m en Fpedaal gegeven.
Wanneer a dus veranderde, viel het mij op dat ik in 100 seconden een kleinere afstand x afleg. x was < dan 300. Mijn verklaring hiervoor is dat de tegenwerkende kracht je afgelegde afstand beïnvloed. Maar hoe??
Ik begrijp nu wel het verhaaltje over de snelheid, dank.
Nina
Nina
Wanneer a dus veranderde, viel het mij op dat ik in 100 seconden een kleinere afstand x afleg. x was < dan 300. Mijn verklaring hiervoor is dat de tegenwerkende kracht je afgelegde afstand beïnvloed. Maar hoe?? Even wakker worden, je lijkt de logica niet te zien:
stap op je fiets. Verwaarlozen we even de andere krachten, alleen "pedaal"kracht.
- Trap je minder hard,
- dan trek je minder hard op (kleinere versnelling),
- haalt dus een lagere gemiddelde snelheid,
- en dus leg je in dezelfde tijd een kleinere afstand af.
maar in het echt is er niet alleen die pedaalkracht. Je hebt ook te maken met tegenwerkende krachten. Voor het effect op het voorwerp moet je dan kijken naar de resulterende kracht.
- Trap even hard als eerst
- je versnelt dus
- hoe sneller je gaat hoe groter die tegenwerkende kracht (luchtweerstand) wordt
- hoe groter die luchtweerstand wordt, hoe kleiner de resulterende kracht (totaalkracht, nettokracht, net hoe je hem noemen wilt)
- en dus wordt je versnelling steeds kleiner
- en dus wordt je gemiddelde snelheid lager dan zonder luchtweerstand
- en dus leg je in dezelfde tijd een kleinere afstand af.