Condenseren en verdampen
Liam
stelde deze vraag op
26 maart 2021 om 18:04.
Hallo,
Ik heb een vraagstuk fysica (condenseren en stollen) maar ik snap niet zo goed hoe ik het moet oplossen. De vraagstuk is de volgende:
"Hoeveel warmte komt er vrij als 200 g ethylalcohol bij de normale kooktemperatuur condenseert en afkoelt tot 20 °C"
Kan iemand mij daarbij helpen?
Reacties
Jan van de Velde
op
26 maart 2021 om 18:17
dag Liam,
Ik neem aan dat je een tabel(lenboek) hebt met daarin ook vermeld een aantal stofeigenschappen van ethyleenglycol? Zaken als verdampingswarmte, kookpunt, soortelijke warmte?
Dat zijn een heleboel gegevens die je mischien op geweldige ideeën richting een oplossing zouden kunnen brengen
Groet, Jan
Theo de Klerk
op
26 maart 2021 om 19:34
vrijkomende warmte condenseren = massa x kookwarmte (=condensatiewarmte)
vrijkomende warmte afkoelen = massa x soortelijke warmte x (kooktemperatuur - 20)
En dat opgeteld...
Liam
op
26 maart 2021 om 22:08
Hoi Theo,
ik heb dit geprobeerd, maar ik ben er niet zeker. Kan dit kloppen?
opl.:
Q= (200g . 78°C) + (200g . 842 kJ/kg . (78°C - 20 °C))
Q= 15600 g/°C + (200g . 842 J/g . 58°C)
Q= 9782800 J
Groetjes, Liam
Jan van de Velde
op
26 maart 2021 om 22:22
dag liam,
Theo de Klerk
vrijkomende warmte condenseren =
massa x kookwarmte (=condensatiewarmte)
maar wat doe jij?
Liam
Q= (
200g . 78°C) + (200g . 842 kJ/kg . (78°C - 20 °C))
78oC is geen verdampingswarmte, maar een kookpunt, de temperatuur waarbij een vloeistof kookt. Bovendien herken ik deze als die van ethanol: maar ethyleenglycol is een heel ander stofje, met een heel ander kookpunt: 
en dan:
vrijkomende warmte afkoelen =
massa x soortelijke warmte x (kooktemperatuur - 20)
jouw versie:
Liam
(
200g . 842 kJ/kg . (78°C - 20 °C))
geen grammen en kilogrammen in één sommetje hè.....
Liam
op
26 maart 2021 om 22:28
Dag Jan,
Maar in mijn vraagstuk gaat het over ethylalcohol en niet ethyleenglycol.
Groetjes, Liam
Jan van de Velde
op
26 maart 2021 om 22:33
Liam
Maar in mijn vraagstuk gaat het over ethylalcohol en niet ethyleenglycol.
pardon, mijn leesblunder van de dag.
neemt niet weg dat je niet moet gaan rekenen met een kookPUNT, maar met de verdampingswarmte, en geen grammen en kilogrammen in één sommetje moet steken
groet, Jan
Liam
op
26 maart 2021 om 22:50
Dag Jan,
opl.:
Q= (0,2 kg . 842 kJ/ kg) + (0,2 kg . 842 kJ/kg . (78°C - 20 °C))
Q= 168,4 kJ + (0,2 kg . 842 kJ/kg . 58°C)
Q = 168,4 kJ + (168,4 kJ . 58 °C)
Q =....
Ik weet niet hoe ik die '°C' moet wegwerken?
Jan van de Velde
op
26 maart 2021 om 23:01
Q= (0,2 kg . 842 kJ/ kg) + (0,2 kg .
842 kJ/kg . (78°C - 20 °C))
..//..
Ik weet niet hoe ik die '°C' moet wegwerken?
dag Liam,
Dat komt omdat je bij je afkoelen blijft rekenen met de verdampingswarmte.
Daar hoor je de soortelijke warmte te gebruiken, voor alcohol 2,43 kJ/(kgoC)
(2,43 kJ per kilogram per graad celsius)
Liam
op
26 maart 2021 om 23:11
Dag Jan,
opl.:
Q= (0,2 kg . 842 kJ/ kg) + (0,2 kg . 2,43kJ/(kg.°C) . (78°C - 20 °C))
Q= 168,4 kJ + (0,2 kg . 2,43kJ/(kg.°C) . 58°C)
Q = 168,4 kJ + (0,486 kJ/°C . 58 °C)
Q= 168,4 kJ + 24,188 KJ
Q= 196,588 kJ
Zo moest het?
Jan van de Velde
op
26 maart 2021 om 23:21
yup :)
(en van je fouten leer je het meest...)
Liam
op
26 maart 2021 om 23:24
Dankje Jan om jouw hulp :)
Groetjes ,
Liam
Jan van de Velde
op
26 maart 2021 om 23:40
graag gedaan, welterusten