warmtecapaciteit berekenen

Gigi stelde deze vraag op 22 maart 2021 om 23:03.

 Hoi allemaal,

Ik moet voor natuurkunde een proef uitvoeren waarbij ik de warmtecapaciteit van een thermosfles moet berekenen, hierbij moet ik een plan van aanpak maken, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe ik de warmtecapaciteit zou moeten bepalen.
Beetje extra info: tijdens de proef moet er heet water in het bekertje en moeten we de temperatuurverschillen meten, ook hebben we de afmetingen van het bekertje gekregen (waarvan ik eigenlijk niet snap voor wat dit gebruikt moet worden).
Zou iemand mij misschien op weg kunnen helpen?

Reacties

Theo de Klerk op 23 maart 2021 om 00:07
Bedenk eens hoeveel de temperatuur van het water in de thermosfles zou moeten stijgen bij toevoer van water met een hogere temperatuur. Als dat minder blijkt dan verwacht dan is er een deel van de warmte voor iets anders gebruikt. In het ideale geval alleen door opwarming van de thermosfles. Dan kun je daar een warmte-capaciteit (energie nodig) per graad verwarming voor bepalen
gigi op 23 maart 2021 om 00:16
Hoi Theo,
Bedankt voor je reactie!
Helaas is dit niet mogelijk bij de proef :( wij moeten namelijk 1 keer heet water toevoegen en dan het temperatuurverloop opmeten. Ik had wel nog een vraag en misschien weet u het antwoord hierop, want is de massa die nodig is bij de berekening de massa van het bekertje + het water of alleen van het water, dmv dit antwoord zou ik de pva gemakkelijk kunnen maken.
Alvast bedankt!
Theo de Klerk op 23 maart 2021 om 01:08
Een leeg bekertje wordt gevuld met heet water?
Dat gaat weing betrouwbare gegevens opleveren. Het volume van het bekertje kan bedoeld zijn als volume van het er in te gieten hete water (indien tot de rand gevuld).
Als die beker niet goed geisoleerd is en van boven open, dan verdwijnt er veel warmte naar de omgeving door de wand en de open bovenkant voordat je het in de thermosfles giet.


Of is de beker een caloriemeter? (wel gek zo iets te gebruiken voor een thermosfles vuller) 

Ik weet niet wat je met "de massa" bedoelt. Maar als het gaat om energieuitwisseling dan zal waarschijnlijk de massa van het hete water worden bedoeld.
gigi op 23 maart 2021 om 01:29
Het is geen leeg bekertje, maar een zelfgemaakte thermosfles, dit was ik vergeten te vermelden! Maar ik heb mijn antwoord nu, heel erg bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)