Spanningsdeler

Tara stelde deze vraag op 21 maart 2021 om 13:43.
Hallo, kan iemand mij helpen met deze vraag over de spanningsdeler?
Ik loop hier namelijk vast. Alvast bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 21 maart 2021 om 13:58
Een spanningsdeler is precies wat het zegt te zijn. Het deelt de spanning die over de uiteinden staat in 2 stukken. De spanning over het ene uiteinde tot het aftappunt ergens op de spoel en de resterende spanning tussen aftappunt en andere uiteinde.
Zo kun je tussen het ene uiteinde en aftappunt elke gewenste spanning krijgen door het aftappunt dichter bij je uiteinde te plaatsen (minder spanning) of verder weg (grotere spanning).

In jouw figuur staat over AB een spanning van 230 V wisselstroom. Maar je lampje is tussen B en S aangesloten. S zal middenin staan als de spanning gelijk verdeeld wordt (115 V). De tekst noemt 90 V dus S zal iets meer richting B staan.  Dan weet je ook dat over AS de rest van de spanning staat: 230 - 90 V.  En dan is de weerstand bekend, dus kun je de stroomsterkte berekenen. In feite heb je dan een situatie als hieronder getekend. En die moet je met kennis van serieel geschakelde weerstanden kunnen oplossen. En even bedenken dat de stroom die door de AS weerstand gaat gesplitst wordt in een stroom door SB en door de lamp  (of in AS samenkomt - met wisselstroom wisselt de richting nogal eens).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)