Natuurkunde studeren
Pascal stelde deze vraag op 19 maart 2021 om 10:41. Hallo,
Ik vraag me af hoe de studie natuurkunde op de universiteit is. Ik zit in 6VWO en het lijkt me wel leuk om natuurkunde te studeren. Ik vraag me altijd af hoe en wat wanneer we het hebben over bijvoorbeeld het absorptie spectrum, quantum mechanica en zo iets als hemelmechanica en astrofysica kan ik over dromen. Daarnaast bevalt het wiskundige gedeelte mij ook zoals de analogie die je in formules terug vindt, substitutie en gelijk stellen aan elkaar etc. Maar ik zou in de formules en mechanica echt nog dieper willen ingaan zoals hoe betrouwbaar zijn de formules eigenlijk? En hoe komt x ? Want in het boek leer je gewoon dat x bijvoorbeeld Fres is maar hoe komt dit tot stand? Is er geen andere mogelijkheid? Is deze manier van rekenen echt betrouwbaar? Dit is - ik zeg het voor de zekerheid - echt een serieuze vraag. Hopelijk kan iemand we een beetje vertellen hoe natuurkunde op de universiteit is of eventueel doorverwijzen.
Groetjes,
Pascal
Reacties
Vooropgesteld: niet alles aan de universiteit is "klipp und klar". Zoiets als de wrijving die je aanhaalt: daar wordt in meer detail ingegaan op de redenen, maar uiteindelijk zijn die dusdanig complex dat veelal toch de macroscopische of zelfs experimentele waarden gebruikt worden.
Dan is natuurkunde in de BSc (vroeger kandidaats) fase vooral uitbreiden van de middelbare school. In feite, de hele middelbare school wordt in een half jaar college "afgeraffeld" als bekend veronderstelde stof. Naast nieuwe vakken als quantum mechanica en relativiteitstheorie (en stel je van die vakken op vwo niet al te veel van voor) maar ook elektriciteitsleer, klassieke mechanica en klassieke (geometrische) optica. En een grote dosis wiskunde (analyse - voor integratie) lineaire algebra (voor n-dimensionale vectorruimtes, in/uitwendige produkten) want zonder wiskunde kom je in de natuurkunde niet zo ver tegenwoordig.
Als natuurkunde je op vwo aanspreekt, zal op de universiteit het je ook aanspreken. Alleen gaat het tempo wel erg omhoog en interesseert het bijna niemand of je iets doet of niet. Er is geen klas en geen leraar die je achter je vodden zit. Reden waarom een aantal 1e jaars afvalt. Het leven buiten de studie (even geen corona beperkingen gedacht) blijkt te leuk en de zelf-motivatie iets te doen te klein. In mijn jaar destijds was een derde na een jaar afgevallen of ging iets anders "leuks" doen. Vooral psychologie bleek toen in trek. O ja - en wen er maar aan dat alles in het Engels gaat. Er is bijna geen Nederlands leerboek op de markt (Bestaat "Kronig" nog?)
Reken ook op een her-rangschikking. Als je tot de top behoorde in natuurkunde op school, weet dan dat van veel scholen die top natuurkunde gaat studeren. En dan blijk jij als topper ineens toch een grijze muis tussen al die andere toppers... Of je bent een top-topper...
Als je een indruk van de natuurkunde op de universiteit wilt, zou je bij de Slegte of een boekhandel of bibliotheek (of rippen van een internetsite) eens kunnen zoeken naar de "Feynman Lectures on Physics". Die 3 delen geven een aardig overzicht van wat je te wachten staat. En dat zijn "overzichts"lessen - los daarvan zijn die "vak"colleges over mechanica, elektriciteit e.d.
Indien je de theoretisch-natuurkundige kant op wilt komen daar vakken bij als algebraïsche topologie, differentiaalmeetkunde en tensoranalyse en functionaalanalyse. Differentiaalmeetkunde en tensoranalyse vinden hun toepassing in de algemene relativiteitstheorie en functionaalanalyse wordt toegepast voor het beschrijven van de wiskundige formalismen van de kwantummechanica. Dan zijn er verder nog onderwerpen als Liegroepen en Cliffordalgebra's die ook een belangrijke rol in de kwantummechanica spelen.
Neem als je wat meer over deze wiskundige begrippen wilt weten maar eens een kijkje op het wiskundeportaal van Wikipedia.
dag Pascal
suggestie: doe ook nog eens navraag op
Sciencetalk.nl (voorheen Wetenschapsforum), studiekeuzeforum
Groet, Jan