maximale frequentie wisselstroom

Sandra stelde deze vraag op 16 maart 2021 om 19:17.
Heb een vraagje, kan bij wisselstroom,de frequentie zodanig hoog gebracht worden dat de stroom zo snel heen en weer moet tussen de wisselende polariteiten dat die als het ware "stilstaat"?

Reacties

Jan van de Velde op 16 maart 2021 om 21:28
dag Sandra,

geen idee eigenlijk: ik vermoed dat we dan moeten gaan denken aan extremen als de Planck-frequentie. ongeveer 1,855·1043 Hz https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_units#Derived_units
Maar daarbij gaan er vast gekkere dingen gebeuren dan stilstaande wisselstroom (en dat is eigenlijk al een inwendige tegenspraak) 

Maar ik denk niet dat er praktische systemen zijn die daar ook maar in de buurt gaan komen: welke dynamo zou zo snel rond kunnen zonder dat de brokstukken al lang rond je oren gevlogen zijn? 

Wat is de achtergrond van deze vraag?

groet, Jan 
Sandra op 16 maart 2021 om 21:52
Wel, ik geef les in de eerste graad secundair onderwijs en bij het onderwerp over wisselstroom en gelijkstroom kwam 1 van de leerlingen met deze vraag. Ik was hierdoor zelf nieuwsgierig en ben op zoek gegaan naar een antwoord. Ik vermoed dat het in theorie misschien wel zou kunnen maar in de praktijk helemaal niet haalbaar is. De daaropvolgende vraag was of een lamp bij een dergelijke situatie dan zou branden en of we dan nog verbruik hebben... Tja bij zo een vragen sta je even met je mond vol tanden voor de klas 🧐
Jan van de Velde op 16 maart 2021 om 22:11
Ik heb'm ook een paar uur laten malen in mijn achterhoofd alvorens er een reactie aan te wagen  

Mijn beste gok is dat (in een ideaal systeem, dus geen -inductieve- weerstand, etc) er een wisselstroom zal zijn zolang er een wisselspanning bestaat. Dan moet theoretisch die planck-frequentie het hoogst haalbare zijn. 

Verder lijkt me dit voer voor wetenschappers, niet voor gewone stervelingen als wij docenten middelbaar :) 

Stimuleer de vraagsteller fysica te gaan studeren en uit te zoeken waar dit praktisch ophoudt.

Groet, Jan
Sandra op 16 maart 2021 om 22:26
Beste,
heel erg bedankt voor je reactie!
Ook een beetje bevestiging dat je als leerkracht niet alles kan/moet weten 🙃

Nog een fijne avond.
sandra
Jan van de Velde op 16 maart 2021 om 23:47
Wel, je weet nooit wie hier via een zoekmachine nog eens op stuit en er mogelijk wat zinnigs over kan zeggen. De vragen van mijn eigen leerlingen zijn gelukkig tot nu toe heel wat eenvoudiger te beantwoorden geweest.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)