Waarom kost het veel meer energie om bijvoorbeeld water te verdampen? Dus waarom moet je steeds meer energie toevoeren om het water te laten verdampen?
Ik denk dat hoe meer temperatuur je toevoegt, hoe meer moeit het kost om de bindingen te doorbreken? Of heeft het iets te maken met de inwendige energie?
Erik
Reacties
Theo de Klerk
op
01 maart 2021 om 21:34
Bij een fase verandering (vast - vloeistof - gas) is er veel energie nodig om de binding die de deeltjes onderling hebben ("het "inhaken" van de buren door aantrekkingskrachten) te verbreken. Terwijl dat gebeurt (smelten, koken) blijft de temperatuur hetzelfde en gaat een groter deel van de stof naar de nieuwe fase. Pas als alles in die nieuwe fase is, gaat het in temperatuur weer omhoog. Meestal met minder energie per extra graad celsius. Inwendige energie heeft met de snelheid van de deeltjes te maken (hun kinetische energie) en dat is een maat voor de temperatuur. En die neemt toe.
Jan van de Velde
op
01 maart 2021 om 21:43
Erik
waarom moet je steeds meer energie toevoeren om het water te laten verdampen?
Dag Erik,
Ik snap niet wat je hier zegt. Water laten verdampen kost steeds evenveel energie per gram. De zg verdampingswarmte die je in elk tabellenboek vindt. Dus wat bedoel je precies?