Modelleren Pariser Kanone

Brett stelde deze vraag op 27 februari 2021 om 17:02.

voor school moet ik samen met een klasgenoot een model in coach7 aanvullen met elementen van energie, krachten, een ALS voorwaarde en nog een extra zelf te kiezen onderwerp. Nu hebben we ons dood gestaard op het model, maar het klopt (volgens mij) nog steeds niet. 

in de eerste foto staan de model regels die we hebben gekregen, waarmee we vragen moeten verzinnen over de bovengenoemde onderdelen, en die ook toe moeten voegen. Heeft iemand een idee wat voor vragen we zouden kunnen gebruiken, en een kleine hint in hoe we dat moeten doen. (We hebben zelf de totale energie en de Fnetto geprobeerd te berekenen, maar dat klopte niet.)

Reacties

Jan van de Velde op 27 februari 2021 om 17:38

Brett Veefkind

Nu hebben we ons dood gestaard op het model, maar het klopt (volgens mij) nog steeds niet. 

 Dag Brett,

dat is vaker het probleem met een model.
Maar als je een probleem zoekt nemen we aan dat je het model hebt gedraaid en dat dat gekke dingen deed. Wat is het dus waaruit je concludeert dat er iets niet klopt? Dat op een rijtje zetten is altijd stap 1 in zo'n geval.

groet, Jan


Brett op 27 februari 2021 om 17:52
Hoi jan, 

het probleem was dat de totale energie (bij ons zwaarte energie + kinetische energie) geen rechte lijn bleek. Het probleem ligt waarschijnlijk bij de kinetische energie, maar ik weet niet precies wat ik in moet vullen, ook omdat ik op het internet verschillende manieren vond.
Theo de Klerk op 27 februari 2021 om 17:55
Ik zie niet zo heel veel geks. Maar wrijvingskracht neemt kinetische energie weg van het systeem. Er is geen vaste Etotaal maar een afnemende Etotaal
(want  Q = Fs = ΔEkin  maar dit verandert qua waarde elke seconde omdat F verandert (en s))

De som  Ekin + Ewr = Etot zal wel kloppen. Erger, als je met bijna 0 m/s landt (superparachute) dan is de complete zwaarteenergie "verdampt" in wrijvingsenergie door de wrijvings/luchtweerstand en is Ekin = 0  (want v = 0 m/s)

Wat stelt het vallende voorwerp voor met cw = 0,18 ? Je kunt eens kijken hoe de diverse parameters en x,y baancoordinaten veranderen bij een andere cw, een groter/kleiner effectief oppervlak, begin massa e.d.

De opgave is duidelijk gebaseerd (en zegt de programmatuur ook) op opgave 1 van de herkansing natuurkunde vwo in 2019 zoals https://www.examenblad.nl/examendocument/2019/cse-2/natuurkunde-vwo/opgaven/2019/vwo/f=/VW-1023-a-19-2-o.pdf kan worden nagezien.

Jan van de Velde op 27 februari 2021 om 18:07
Ik zie nergens modelregels die onderweg regelmatig die zwaarte-energie respectievelijk kinetische uitrekenen??
Hoe stel je dan vast dat iets "geen rechte lijn bleek"?  
Duidelijke, volledige beschrijvingen van een probleem leiden sneller naar een oplossing.

Maar goed, gesteld dat je dus inderdaad een grafiek hebt van de totale energie tegen de tijd dan is mijn gokje dat die een afname vertoonde, aan het begin en aan het einde wat steiler dan in het midden?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)