Gravitatiekracht bij ellipsbanen

Joshua stelde deze vraag op 18 februari 2021 om 17:59.

Hoi,

Ik heb dus een vraagje.

Een planeetbaan is dus te beschouwen als een ellipsbaan. In het perihelium heb je hier de grootste snelheid. Stel dat punt A bij het perihelium staat en punt B bij het aphelium. Ondervindt punt A een grotere gravitatiekracht van de Zon dan de gravitatiekracht tussen B en de Zon? (Stel A en B als een satelliet) Dus is de gravitatiekracht groter bij de zon of bij het aphelium? En ik bedoel specifiek gravitatiekracht, niet gravitatie energie.

Met een vriendelijke groet,

Joshua

Reacties

Jan van de Velde op 18 februari 2021 om 18:06

Joshua

gravitatiekracht 

 dag Joshua,

volgens mij denk je veel te moeilijk. Dat is toch simpelweg een kwestie van afstand? 

groet, Jan

Joshua op 18 februari 2021 om 18:11
Hoi Jan,

Bedankt voor je antwoord. Ik zit inderdaad vast bij de gravitatie energie en gravitatiekracht in het aphelium en perihelium bij ellipsbanen. Bij het perihelium heb je dus een grotere gravitatiekracht en de energie is daar - oneindig, ik weet het allemaal niet meer helaas :( . Ik haal alles door de war. Zou iemand dit een beetje structureler kunnen uitleggen? Ik zoek ook naar voorbeelden op het internet over de gravitatiekracht en energie bij het aphelium en perihelion. Wel weet ik zeker dat bij het perihelium je snelheid maximaal is (Perkenwet).

Met een vriendelijke groet,

Joshua
Theo de Klerk op 18 februari 2021 om 18:32
De zwaartekracht tussen twee massa's is de al oude gravitatiewet van Newton

De zwaarte-potentiaal (waarbij oneindig ver als 0 J wordt genomen en alles dichterbij minder energie heeft en dus negatief. Tot min oneindig als de afstand r = 0 m):

De potentiaal is de energie per massaeenheid en heeft alleen betrekking op een massa dat zich in het zwaartekrachtveld van de grote massa M bevindt.
De energie van een lichaam met massa m (veel kleiner dan M) wordt dan gegeven door  mU.

Dus in een perihelium is de afstand r het kleinst voor een planeet (voor een satelliet is het meestal het perigeum - dichtst bij de aarde ipv de zon) en de aantrekkingskracht het grootst. De planeet trekt trouwens net zo hard aan de zon als de zon aan de planeet. Alleen heeft de zon bijna alle massa en zal nauwelijks versnellen terwijl de planeet dat wel doet (a=F/m) en zo in zijn omloopsbaan komt...
In het aphelium is de afstand het grootst en de aantrekkingskracht het kleinst.

In het perhelium is de zwaarte-energie het kleinst (meest negatief) om dezelfde reden: afstand r is klein. Vergelijk het met een bal die naar de aarde valt: hoe dichter bij de aarde, hoe minder zwaarte-energie.  In het aphelium heeft de planeet dus de meeste zwaarte-energie.

Als de totale energie gelijk is (kinetisch + zwaarte) dan zal de planeet het verst weg het langzaamst gaan (minder kinetische, meer zwaarte energie). Dichterbij de zon gaat het sneller maar minder zwaarte-energie.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)