Vochtigheid per liter lucht

m stelde deze vraag op 08 februari 2021 om 06:13.

Bij de relatieve luchtvochtigheid wordt gesproken van x gewicht waterdamp per x gewicht lucht.
Ik zou graag willen weten hoe ik de hoeveelheid waterdamp per volume eenheid lucht kan uitrekenen.

Reacties

Jan van de Velde op 08 februari 2021 om 08:13
dag m,

dat doe je door de dichtheid van lucht te gebruiken: dichtheid = massa / volume.
ruwweg kun je dan voor 1 m³ lucht ongeveer 1,25 kg massa rekenen.

wil je het preciezer, dan zul je ook rekening moeten houden met de luchtdruk en de temperatuur, en dat kan via de algemene gaswet: 
p·V=n·R·T
met
p de druk in pascal
V het volume in m³
n het aantal mol gas in dat volume
R de gasconstante
T de temperatuur in kelvin

Heb je dan eenmaal "n" berekend, dan doe je dat keer 0,029 ( de gemiddelde molmassa van lucht in kg) om je massa te berekenen.
Of andersom natuurlijk, als je van massa naar volume wil

Groet, Jan
Theo de Klerk op 08 februari 2021 om 08:25
Een massa water in een massa lucht  geeft een ABSOLUTE vochtigheid, geen  relatieve vochtigheid.

Relatieve vochtigheid is massa water tov de maximale massa water die bij een temperatuur in lucht op te lossen is.
Jaap op 08 februari 2021 om 11:39
Dag m,
In het onderstaande diagram is de 'maximale dichtheid van de waterdamp in lucht' uitgezet als functie van de luchttemperatuur. De maximale dichtheid van waterdamp in lucht is de massa van het water dat maximaal in de vorm van damp aanwezig kan zijn in een kubieke meter lucht. Is er meer waterdamp aanwezig, dan zal een deel ervan condenseren. Met andere woorden: verticaal is de maximale  massa waterdamp per volume eenheid (m3) lucht uitgezet.
Antwoord op uw vraag: de hoeveelheid waterdamp die feitelijk  aanwezig is in een m3 lucht, bepalen we met het diagram en de gemeten temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
Voorbeeld: stel de luchttemperatuur is 25ºC en de relatieve luchtvochtigheid is η=61%. Volgens het diagram kan 1m3 lucht bij 25ºC maximaal 23g waterdamp bevatten. Feitelijk bevat 1m3 lucht 0,61⋅23=14g waterdamp. De gevraagde 'hoeveelheid waterdamp per volume eenheid lucht' is in deze omstandigheden 14g.
U schrijft dat u de hoeveelheid wilt 'uitrekenen'. Dat is mogelijk met een formule in plaats van het diagram.

m op 08 februari 2021 om 12:02
Beste mensen, dank voor alle snelle reactie's. Ik kende deze website tot gisteren niet maar wat een aanwinst!
Jaap Koole, het diagram en uw uitleg is precies wat ik nodig had, hartelijk dank!
Paul op 24 oktober 2022 om 00:10
relatieve vochtigheid buiten (15 graden): 97%; in mijn kamer (20 graden): 60%; raam openen (luchten is goed), maar gaat de relatieve vochtigheid binnen omhoog òf omlaag? Ik verwacht dat het vocht naar binnen komt....
Theo de Klerk op 24 oktober 2022 om 00:27
Als je het raam opent zal de kamertemperatuur wat dalen. Warme lucht zal naar buiten verdwijnen en daarmee veel waterdamp meenemen (warme lucht bevat meer water). 
Koude lucht zal daardoor naar binnenkomen en minder waterdamp meenemen. Als na sluiten van de ramen die koudere lucht weer wordt opgewarmd, dan zal de luchtvochtigheid afnemen: de lucht is droger. Er is met de warme lucht relatief veel water naar buiten verdwenen en weinig water in de koude lucht naar binnen gekomen.
Omdat water opwarmen veel energie vraagt, is het energetisch gunstiger af en toe een kamer te luchten bij lage buitentemperatuur (al lijkt het "drijfnat" buiten) om daarna, weer gesloten ruimte, op te warmen. Dan verwarm je vooral de lucht en veel minder waterdamp.
Jan van de Velde op 24 oktober 2022 om 10:13

Paul

 Ik verwacht dat het vocht naar binnen komt....

  als je dat wil weten dan zet je de twee genoemde luchttoestanden uit in een mollier-diagram. Een vereenvoudigde versie plakte Jaap in zijn bericht van 08 februari 2021 om 11:39 hierboven. 



en dan zie je dat je  lucht met een absoluut vochtgehalte van 10,5 g/m³ vervangt door lucht met een absoluut vochtgehalte van 12,5 g/m³. 

Groet, Jan

Paul op 24 oktober 2022 om 12:08
Nu deze ´brainstorm´ zó moeiteloos tot stand komt word ik verleid nog verder te vragen, bedankt tot zo ver.
1) Héél basic: lees ik goed uit Uw reactie dat vocht(-moleculen) geneigd zijn zich te verplaatsen van een gebied met 97% relatieve vochtigheid naar een ruimte met 60% relatieve vochtigheid? Dat klinkt best logisch: het vocht wordt uitgenodigd zich te verplaatsen naar de ruimte waar de lucht (aanvankelijk) ´nog lang niet´ verzadigd is....
2) Bij hogere temperaturen zie ik op mijn hygrometer lagere relatieve vochtigheid, logisch. Ik ga er nu van uit dat de buitentemperatuur lager is, dus de relatieve vochtigheid hoger. Ik denk dat ik bij het openen van een raam kan verwachten dat vocht door de warme kamer wordt aangetrokken en, eenmaal binnen, de absolute èn de relatieve vochtigheid doet stijgen. In niet-wetenschappelijk-gesproken bewoording: vochtige/koude LUCHT ´wil naar´ ´de warmte toe gaan´.
3) En in dat LUCHT daar verschuilt zich waarschijnlijk een variabele. Want vocht(moleculen) verplaatsen zich óók als de lucht stil staat, zonder luchtverplaatsing; maar als ik het raam open zet en er ontstaat luchtverplaatsing (tocht), dan verandert dat het verloop t.o.v. theoretisch stilstaande lucht. Voor mijn inzicht dus maar even uitgaan van stilstaande lucht bij 1) en 2).

Later nog meer vragen (het heeft allemaal te maken met met ´luchten van je huis´, o.a. besproken op de vroegere huishoudscholen). Alvast bedankt, groet, Paul.
Theo de Klerk op 24 oktober 2022 om 13:14
>koude LUCHT ´wil naar´ ´de warmte toe gaan
Dat is feitelijk net andersom: warmte stroomt naar koude. En de damp concentratie zal zich "vereffenen" zoals de temperatuur dat uiteindelijk ook zal doen (al verwarmt een kamer niet noemenswaard een koude kamer met omvang de stad Zwolle).
Jan van de Velde op 24 oktober 2022 om 15:58
dag Paul

Laten we het inderdaad basic houden: we gaan dus  NIET uit van stilstaande lucht, juist ook niet voor je inzicht,  want stilstaande lucht is nagenoeg onbestaand, ook in huis, dus diffusie is hier niet de verwachte belangrijkste wijze waarop vocht het huis binnenkomt. Je zet een raam open, en dus waait er binnenlucht (20oC, RV 60 %, abs vocht 10,5 g/m³)  naar buiten en buitenlucht (15oC, RV 97%, abs vocht 12,5 g/m³) naar binnen. Maak het niet moeilijker dan het is. 

groet, Jan
Harm Huizinga op 25 oktober 2022 om 17:34
Misschien wat laat, maar even de reken formule voor de absolute vochtigheid.

p.V=n.R.T

de vragen 
p de druk in pascal, wat is die op ca. 10 meter hoogte 
V volume m3 kunnen we gewoon op 1 houden 
n het aantal mol gas in V  waar kun je dat vinden voor lucht?
R de gas constante, waar vinden we die voor naar ik aanneem voor droge lucht?
T de temp. in Kelvin is eenvoudig. oC+ 273 
Theo de Klerk op 25 oktober 2022 om 18:13
Ik zie niet waar hier de vochtigheid uit tevoorschijn komt - dit is de "gewone" ideale gasformule.
Maar inderdaad "n" is het aantal mol van een gas (lucht of waterdamp) en de druk p wordt opgebouwd uit de deeldrukken voor waterdamp en lucht:

(p1+p2) V = (n1 + n2) RT
of
Harm Huizinga op 25 oktober 2022 om 20:38
Laat ik mijn vraag anders stellen.
Wat is de formule om de absolute vochtigheid in g/kg lucht uit bij een bepaalde temperatuur en een bepaalde relatieve vochtigheid te berekenen? 
dus  invoer 20°C en 50 %RV = ca. 7,3 g/kg zie Mollierdiagram 
Reinier op 02 december 2022 om 13:17
Deze website heeft een berekening : http://tel.zien.info/vochtigheid.html

De berekening wordt in javascript gedaan en staat dus gewoon in de page-source, formule is blijkbaar: RH*0.42*Math.exp(Temp*10*0.006235398)/10)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)