Kogel wegschieten
Sara stelde deze vraag op 02 februari 2021 om 14:53.
Een vraag uit nieuwsgierigheid. Wij zijn bij natuurkunde bezig geweest met modelleren. Nu moesten we op een gegeven moment de snelheid van een kogel, afgeschoten op 60 graden vanaf de horizon, analyseren. De wrijvingskracht werd buiten beschouwing gelaten. Ik snap dat de verticale component van de snelheid een diagonale lijn is door de x-as. Ik snap ook dat de horizontale component van de snelheid een rechte horizontale lijn is en dus constant. Ook weet ik nu met een beetje wiskundige achtergrond dat de grafiek van de snelheid van de kogel zelf, dus de combi van horizontaal en verticaal, een soort 'V vorm/parabool' wordt.
Nu vraag ik me alleen af of het klopt dat hier de écht goede grafiek niet te maken is. Een 'V vorm' omschrijft de grootte van de snelheid op de juiste manier, echter heeft de kogel na het hoogste punt toch een negatieve snelheid ten opzichte van voor het hoogste punt? De richting is immers veranderd. Het probleem is dat je de grafiek niet negatief kan laten worden, aangezien je dan wel door de x-as zal moeten en dan klopt er weer niks van, want de snelheid van de kogel wordt simpelweg nooit 0 door de horizontale snelheid. Bijvoorbeeld bij een boomerang is de snelheidsgrafiek dan weer wél goed te maken, daar ga je mooi door de oorsprong want die boomerang staat immers eventjes stil.
Ik hoop dat ik mijn vraag duidelijk heb kunnen maken en ben erg benieuwd naar uw antwoord.
Groet, Sara
Reacties
Nee, de vertikale component staat loodrecht op de horizontale component

De precieze baan is moeilijker omdat bij hogere snelheid de luchtwrijving wat meer een rol speelt. De kogel zal eerder de grond raken omdat de horzontale snelheid wat afneemt ipv constant te blijven.
> Het probleem is dat je de grafiek niet negatief kan laten worden
Jawel hoor. De x,y waarden van de baan zullen altijd positief (boven de grond) blijven, maar de snelheid wordt negatief na het hoogste punt.
De grafiek zal altijd naar beneden lopen omdat de snelheid naar boven toe afneemt. 0 m/s in het hoogste punt is en daarna negatief tijdens dalen.

a. U schrijft over 'de grafiek van de snelheid van de kogel zelf, dus de combi van horizontaal en verticaal'. Daarom neem ik aan dat u bedoelt een grafiek van de 'schuine' snelheid v als functie van de tijd. Zonder luchtwrijving, omdat u schrijft 'De wrijvingskracht werd buiten beschouwing gelaten'.
Die v,t-grafiek kunt u tekenen, ook zonder model. De v,t-grafiek heeft inderdaad een soort V-vorm, maar het is geen deel van een parabool.
b. De horizontale component van de snelheid is vx=v0⋅cos(α) en dit is inderdaad constant.
De verticale component van de snelheid is vy(t)=v0⋅sin(α)-9,81⋅t
De 'schuine' snelheid, gemeten langs een raaklijn aan de baan, is
Zonder de wortel zou dit een deel van parabool geven. U kunt het diagram tekenen met een grafische rekenmachine. Hieronder een voorbeeld-diagram met v0=20m/s en α=60º.
De schuine snelheid is minimaal als het voorwerp de top van de baan bereikt. Daar geldt v=vx. Dat de minimale snelheid juist de helft van v0 is, komt doordat cos(60º)=1/2.
c. Met 'Ik snap dat de verticale component van de snelheid een diagonale lijn is door de x-as' heeft u waarschijnlijk bedoeld een diagonale lijn door de tijd-as in een vy,t-diagram
d. Ook de vorm van de baan kunt u met formules berekenen, nu de luchtwrijving wordt verwaarloosd.
e. Niet uw vraag: mét wrijving heeft u een model nodig. In de bijlage kunt u een model van Coach vinden, waarmee u desgewenst de invloed van de luchtwrijving op de v,t-grafiek of de baan kunt onderzoeken. Met een apostrof ' links vooraan de modelregel van Fw of Fwx of Fwy kunt u alle wrijving uitschakelen of alleen de ene of andere component.
Met luchtwrijving zal de kogel op een eerder tijdstip de grond raken doordat de verticale beweging wordt geremd.

Bijlagen:
Het enige wat ik een beetje gek vind is de allerlaatste u-vormige grafiek. De diagonale snelheid van het balletje (het resultaat van de verticale + horizontale snelheid samen) keert namelijk (net als de verticale snelheid) om in het hoogste punt qua richting. Toch blijft de grafiek positieve waardes behouden. Eigenlijk is dit toch best een beetje gek, de richting van de snelheid verandert maar hij wordt niet negatief in de grafiek?
En de luchtweerstand: die werkt toch tegenovergesteld aan de bewegingsrichting, zorgt er hier dan toch voor dat de kogel eerder op de grond neerkomt door de horizontale luchrweerstand (die snelheid wordt minder) en die zorgt er verticaal voor dat hij wat langer over de val doet (die snelheid wordt ook minder). Ik zag beide staan in uw beide antwoorden en vroeg me even het preciese verschil af.
Mvg Sara
2a. Om 14:53 uur heeft u geschreven over 'de snelheid van de kogel zelf, dus de combi van horizontaal en verticaal'. Die combi kan ik alleen zien als de 'schuine' snelheid langs een raaklijn aan de kromme baan. Want optellen van vx en vy heeft geen zin. We berekenen de schuine snelheid met de stelling van Pythagoras: v=√(vx2+vy2) en de gebruikelijke uitkomst hiervan is ≥0. Stel dat de kogel het in zijn hoofd haalt om achteruit en omlaag te gaan bewegen, zodat vx<0 en vy<0. Dan wordt v alsnog positief doordat we vx en vy onder de wortel kwadrateren. Dat de snelheid verandert van (schuin) omhoog naar omlaag, kunnen we blijkbaar niet zien aan de waarde van v, de 'combi' van vx en vy.
De veranderde bewegingsrichting kunnen we wel zien aan de grafiek van vy als functie van t. In Theo's tweede diagram verandert vy van teken. U vroeg echter naar een grafiek van de 'combi' van vx en vy.
2b. Theo schreef: 'De kogel zal eerder de grond raken omdat de horzontale snelheid wat afneemt ipv constant te blijven.' Dat klopt als we met 'eerder' bedoelen 'bij een kleinere x', dus minder meters vanaf het afschietpunt.
Ik schreef: 'Met luchtwrijving zal de kogel op een eerder tijdstip de grond raken doordat de verticale beweging wordt geremd.' Dat klopt, omdat de kogel door de luchtwrijving minder hoog komt en dus op een eerder tijdstip landt.
Beide uitspraken zijn juist, maar 'eerder' betekent daarin niet hetzelfde.
Ter verduidelijking het zij-aanzicht van de baan hieronder, gemaakt met het model.
A. De baan die eindigt bij x=35m, is zonder luchtwrijving.
B. Bij de neppe baan die eindigt bij 20m, wordt vx kleiner door de luchtwrijving, maar de verticale beweging wordt niet geremd. Met deze baan landt de kogel al bij een kleinere x ('eerder op de grond') dan bij A, maar A en B duren evenveel seconde.
C. Bij de neppe baan die eindigt bij x=28,5m, wordt de verticale beweging wel geremd, maar de horizotale niet. Deze baan duurt minder seconden ('eerder op de grond') dan A en B.
(In werkelijkheid worden natuurlijk de horizontale én verticale beweging geremd.)
